
Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης: Οι ελληνικές θέσεις για άμυνα – Στο τραπέζι και το μεταναστευτικό
Από την Τετάρτη Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ.
Από την Τετάρτη 19 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα θα συμμετάσχει τόσο στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) όσο και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σχετικά με τη Λευκή Βίβλο για την Άμυνα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι, αν και δεν αναμένεται εκτενής συζήτηση για το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι προτάσεις της κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην αναφορά σε αμυντικά προγράμματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, πρόταση που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον περασμένο Μάιο.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους 150 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και όχι για τη χρηματοδότηση αμυντικών βιομηχανιών τρίτων χωρών – θέση που η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφή και αποτυπώνεται στη Λευκή Βίβλο.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι οι αποφάσεις που αφορούν την άμυνα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες και τα συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., σε ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – μια αναφορά που περιλαμβάνεται και στο κείμενο.
Σχετικά με την Τουρκία, όπως αναφέρεται στην «Λευκή Βίβλο», «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά ως προς την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με βάση την ισότιμη δέσμευση της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια πορεία συνεργασίας σε όλα τα θέματα που έχουν σημασία για την Ε.Ε., σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024» (στα συμπεράσματα του Απριλίου 2024 τονίζεται η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης Ε.Ε- Τουρκίας, «με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.», ενώ αναφέρεται ότι «η εποικοδομητική συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας».
Στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, η Ελλάδα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η κύρια προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιτάχυνση και την ενίσχυση των επιστροφών όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία, καθώς και στη διαχείριση της εξωτερικής διάστασης του ζητήματος μέσω συνεργασιών με τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα σε Σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών για το Μεταναστευτικό, η οποία θα διεξαχθεί λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει με απόλυτη σαφήνεια τις επιθέσεις κατά χριστιανικών και άλλων πληθυσμών. Παράλληλα, θα επιδιώξει την υιοθέτηση απόφασης που θα τονίζει την ανάγκη μιας ειρηνικής και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικής μετάβασης στη Συρία, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα όλων των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Η ελληνική θέση, όπως έχει διατυπωθεί εξαρχής, είναι ότι η άρση των κυρώσεων σε βάρος της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας πρέπει να προχωρήσει σταδιακά, με δυνατότητα αναστροφής, και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής ενίσχυσής της. Παράλληλα, επισημαίνει ότι αυτή η ενίσχυση πρέπει να συνοδεύεται από παραγωγικές επενδύσεις σε όλες τις οικονομίες της Ε.Ε., καθώς κάτι τέτοιο θα συμβάλει στη συνοχή και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της.
Όσον αφορά το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη: απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις προκειμένου η Ε.Ε. να επιτύχει τους διευρυμένους στόχους της, τόσο στους ήδη υφιστάμενους τομείς όσο και σε νέες προκλήσεις. Αυτοί περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την αγροτική πολιτική και την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Η Ελλάδα, επιπλέον, διαφωνεί με οποιαδήποτε περικοπή πόρων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την επίτευξη αυτών των στόχων.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις