Κ. Τσιάρας: Πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για θερμοκηπιακές καλλιέργειες – Οι δικαιούχοι
Την «μείωση» της ψαλίδας που υπάρχει στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια της χώρας μας με των κύριων ανταγωνιστών της.
Την «μείωση» της ψαλίδας που υπάρχει στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια της χώρας μας με των κύριων ανταγωνιστών της, επιχειρεί η κυβέρνηση με την ανακοίνωση κονδυλίων ύψους 600 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε αυτόν τον κλάδο.
Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, σε χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του πιλοτικού έργου «έξυπνο και ψηφιακό θερμοκήπιο», που υλοποίησαν η Αμερικανική Γεωργική Σχολής (Α) και η Cisco, σε συνεργασία με την Green Projects και τη Dataways, γνωστοποίησε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Οκ. Τσιάρας υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν γρήγορα βήματα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του κλάδου λόγω και της έντασης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και αναφερόμενος στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια είπε:
«Διαπιστώσαμε ότι είναι αυτή που μπορεί να μας φέρει άμεσα τη λεγόμενη προστιθέμενη αξία».
«Στη χώρα μας υπάρχει μια μεγάλη δυναμική για την ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, ώστε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι εξαγωγές και να δημιουργηθεί επιπλέον προστιθέμενη αξία για πολλούς Έλληνες παραγωγούς» είπε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) στη χώρα μας σήμερα καλλιεργούνται συνολικά 50.000 στρέμματα θερμοκηπίων, εκ των οποίων τα 15.500 στρέμματα βρίσκονται στην Κρήτη και 3.500 στρέμματα στη Θεσσαλία. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε 496.000 τόνους και 9 τόνους ανά στρέμμα.
Στην κορυφή των θερμοκηπιακών προϊόντων βρίσκεται η τομάτα με ποσοστό 38%, ακολουθεί η φράουλα με 25% και τα αγγουράκια με 15%.
Την ίδια στιγμή στην Ολλανδία, οι εκτάσεις φτάνουν τα 120.000 στρέμματα, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να καλύψει αυτό το κενό.
Εάν πάλι στην εξίσωση μπει και η Τουρκία, εκεί η «ψαλίδα» ανοίγει ακόμη περισσότερο καθώς στη γειτονική χώρα υπάρχουν 800.000 στρέμματα θερμοκηπίων.
Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 50% θα προέρχονται από κεφάλαια της ΚΑΠ, το 35% από τραπεζικό δανεισμό ενώ το υπόλοιπο 15% θα κληθεί να το καταβάλει ο ενδιαφερόμενος μέσω ιδίων κεφαλαίων.
Δικαιούχοι θα είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και τα συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, πλην εκείνων που χρηματοδοτούνται από άλλο Τομεακό Πρόγραμμα).
Οι στόχοι
Μέσω της δημιουργίας περισσότερων εκτάσεων θερμοκηπιακής καλλιέργειας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύει στην «αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ελληνικής γης και του κλίματος της πατρίδας μας, για να ταυτίσουμε, παγκοσμίως, τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξίας» επισήμανε .
Επιπλέον, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που οργανώθηκε στη Λάρισα την περασμένη Τετάρτη, στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας ανά μονάδα επιφάνειας έως και 10 φορές.
Παράλληλα θα απαιτούνται λιγότερες ποσότητες νερού, κάτι απαραίτητο σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Θεσσαλία, μέρη όπου τα τελευταία χρόνια η λειψυδρία έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της.
Εκτός από τα παραπάνω, θα «διπλασιαστεί» και η έκταση της γης. Δηλαδή εντός των θερμοκηπίων θα καλλιεργούνται τα αγροτικά προϊόντα ενώ στις στέγες των θερμοκηπίων, θα δημιουργηθούν επιφάνειες όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να εγκαταστήσουν ηλιακά πάνελ. Σε διαφορετική περίπτωση τα φωτοβολταϊκά θα κάλυπταν εκτάσεις παραγωγικής γης.
Ωστόσο, εκτός από το κέρδος σε στρέμματα, οι παραγωγοί θα μπορούν να εξοικονομήσουν και ηλεκτρικό ρεύμα, ρίχνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας τα κέρδη τους.
Τη θέση του ότι οι τεχνολογίες αποτελούν το «κλειδί» για την ανάπτυξη, βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, διατύπωσε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Στράτος Σιμόπουλος.
Για τις τεχνολογίες που εγκαταστάθηκαν στο «έξυπνο και ψηφιακό θερμοκήπιο», μίλησε και ο αναπληρωτής καθηγητής Πα.Δ.Α, συνιδρυτής πλατφόρμας GP CoreIoT και της kalaΘος.
Το «έξυπνο και ψηφιακό θερμοκήπιο» με μια ματιά
Το «έξυπνο και ψηφιακό θερμοκήπιο», που καταλαμβάνει έκταση περί των 600 τετραγωνικών μέτρων και είναι χωρισμένο σε τέσσερα διαμερίσματα έως 180 τμ -δύο χωμάτινα για καλλιέργεια εδάφους και ισάριθμα για υδροπονία- εξοπλίστηκε με σύγχρονες τεχνολογίες που επιτρέπουν τον αυτοματισμό, τη διαχείριση και τη βελτιστοποίηση των καλλιεργειών με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
Συνδυάζει συστήματα αισθητήρων, λογισμικό, IoT (Internet of Things) και τεχνητή νοημοσύνη (AI) και βασίζεται σε μια cloud-based πλατφόρμα μέσω της οποίας παρακολουθούνται και ελέγχονται διάφορες παράμετροι που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών.
Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων τεχνολογιών επιτρέπει την μετατροπή ενός απλού θερμοκηπίου σε έξυπνο, με εύκολο και οικονομικό τρόπο.
Χαρακτηριστικά ενός «έξυπνου και ψηφιακού θερμοκηπίου»:
*Αυτόματη ρύθμιση περιβαλλοντικών παραμέτρων: θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμός, CΟ2)
*Συστήματα ποτίσματος και λίπανσης: αισθητήρες που μετρούν την υγρασία του εδάφους και παρέχουν την κατάλληλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών
*Αισθητήρες και καταγραφείς δεδομένων: για τη θερμοκρασία, την ποιότητα του αέρα και άλλα, καθώς και χρήση καμερών για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των φυτών
*Απομακρυσμένη διαχείριση: δυνατότητα ελέγχου μέσω εφαρμογής σε κινητά ή υπολογιστές
*Αυτοματοποίηση: συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που προσαρμόζουν τις συνθήκες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, με βάση δεδομένα και προβλέψεις
*Εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων: βέλτιστη χρήση ενέργειας, νερού και λιπασμάτων και μείωση κόστους
Σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα του, είναι πολλά και σχετίζονται με την αύξηση της παραγωγής, την καλύτερη ποιότητα καλλιεργειών, την εξοικονόμηση κόστους, τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και τη βιώσιμη και οικολογική διαχείριση, ενώ τονίζεται ότι στο προαναφερόμενο θερμοκήπιο καλλιεργούνται μεταξύ άλλων λαχανικά, βοβλβώδη άνθη, φράουλες και υδροπονικό αμπέλι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις