Ενημέρωση με ένα κλικ

Politico: Με ποιο τρόπο η ΕΕ «χρηματοδοτεί» τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας 

Εισαγωγές LNG σε ποσότητες ρεκόρ από τη Μόσχα για το 2025.

Η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο σε πρωτοφανείς ποσότητες το 2025, δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια που ενδέχεται να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη λήξη μιας κρίσιμης συμφωνίας διαμετακόμισης, που είχε αναπτερώσει τις ελπίδες για απεξάρτηση της ΕΕ από τη Μόσχα.

 

Όπως αποκαλύπτει το Politico, στοιχεία της εταιρείας Kpler δείχνουν ότι τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήγαγαν συνολικά 837.300 μετρικούς τόνους ρωσικού LNG, αυξημένα σε σχέση με τους 760.100 τόνους της ίδιας περιόδου πέρυσι. Αυτή η αύξηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πίεσης που ασκούν οι δυτικές χώρες στη Ρωσία, ενώ ο πόλεμος εισέρχεται στο τέταρτο έτος του.

 

Γιατί σημειώθηκε αυτή η αύξηση;

 

Η άνοδος των εισαγωγών ρωσικού LNG συνδέεται με τη λήξη, την 1η Ιανουαρίου 2025, μιας σημαντικής συμφωνίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγών που διέρχονταν από την Ουκρανία. Η άρνηση του Κιέβου να παρατείνει τη συμφωνία ώθησε τις ευρωπαϊκές χώρες να στραφούν στις εισαγωγές LNG μέσω θαλάσσιων οδών από ρωσικά λιμάνια.

 

Ορισμένα κράτη, όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, που εξαρτώνταν από τον αγωγό αυτό, άσκησαν πιέσεις για την ανανέωση της συμφωνίας, τονίζοντας πως η λήξη της θα τις ανάγκαζε να στραφούν σε πιο ακριβές εναλλακτικές, όπως το LNG.

 

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, απείλησε ακόμα και με διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία, καθώς και με περιορισμό της υποστήριξης προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες, αν το Κίεβο δεν επέτρεπε τη συνέχιση της ροής μέσω αγωγών.

 

Ωστόσο, η διακοπή του αγωγού δεν φαίνεται να έχει μειώσει τη συνολική ζήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ρωσικό φυσικό αέριο. Ο αναλυτής LNG της Kpler, Τσαρλς Κοστερούς, αποδίδει αυτή τη συνεχιζόμενη ζήτηση σε μια «τέλεια καταιγίδα» παραγόντων. «Υπήρξε ένα κύμα ψύχους από τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η παραγωγή αιολικής ενέργειας ήταν χαμηλή», εξήγησε. «Έτσι, υπήρξε η ανάγκη να διατηρηθούν οι ροές LNG».

 

Επιπλέον, το 95% των εισαγωγών προέρχεται από το εργοστάσιο Yamal στη Σιβηρία, με τα περισσότερα φορτία να καλύπτονται από μακροχρόνια συμβόλαια, τα οποία δεν επιτρέπουν ευελιξία στη μείωση των εισαγωγών.

 

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα-Κάισα Ίτκονεν, τόνισε ότι, παρά τις προσπάθειες απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι έντονη.

 

«Οι προσπάθειές μας έχουν ήδη μειώσει τη ρωσική επιρροή στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη παρουσία ρωσικού αερίου, και ιδιαίτερα LNG, είναι σοβαρός λόγος ανησυχίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για την πλήρη απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Πιέσεις για κυρώσεις

 

Δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού LNG, τονίζοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι της Μόσχας συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση του πολέμου.

 

«Η ικανότητα της Ρωσίας να διατηρεί τον πόλεμο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά της από την ενέργεια», αναφέρει κοινή επιστολή που διέρρευσε. «Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ένα αποφασιστικό βήμα, απαγορεύοντας τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και LNG το συντομότερο δυνατό».

 

Πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες

 

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού LNG. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη τονίσει την πρόθεσή του να ενισχύσει την παραγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου, προβάλλοντας το σύνθημα «drill, baby, drill» (άντλησε, μωρό μου, άντλησε) και να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε πρόσφατα τη στήριξή της στην ενίσχυση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ. «Γιατί να μην το αντικαταστήσουμε με αμερικανικό LNG, που είναι φθηνότερο για εμάς και ρίχνει τις τιμές ενέργειας;» είχε δηλώσει τον Νοέμβριο.

 

Η συζήτηση για τις εισαγωγές ρωσικού LNG αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να εξισορροπήσει την ενεργειακή της ασφάλεια με τις οικονομικές πιέσεις, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com