Ενημέρωση με ένα κλικ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Πλησιάζει η ημέρα που θα επιστρέψουν στην Αθήνα»

«Πλησιάζει η ημέρα κατά την οποία τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν, επιτέλους, στην Αθήνα», ανέφερε ο Αλμπέρτο Σαμονά.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, σε τηλεγράφημά του, αναφέρεται στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα από το Βρετανικό Μουσείο.

 

«Η όλη διεθνής συζήτηση με αντικείμενο την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα, ξανάρχισε χάρη και στην Ιταλία, ειδικότερα στη Σικελία, η οποία, το 2022, άνοιξε τον δρόμο», αναφέρει το Ansa και συμπληρώνει: «Με πρωτοβουλία του τότε συμβούλου της περιφέρειας της Σικελίας για θέματα πολιτισμού, Αλμπέρτο Σαμονά, πριν από τρία χρόνια αποφασίστηκε ότι το “θραύσμα Φάγκαν”, το οποίο βρισκόταν στο μουσείο Σαλίνας του Παλέρμο, ως μέρος της αρχαιολογικής συλλογής του τότε Βρετανού προξένου Ρόμπερτ Φάγκαν (ανήκε, όμως στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα), θα έπρεπε να επιστρέψει στη θέση του, στο Μουσείο της Ακρόπολης».

 

Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε μέσα από έναν άμεσο διάλογο με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και τη συνεργασία του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαου Σταμπολίδη, με την τότε διευθύντρια του Μουσείου Σαλίνας, Κατερίνα Γκρέκο.

 

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ιταλία και τη Σικελία για την επιστροφή του θραύσματος και, μετά από έναν χρόνο, η Αγία Έδρα, με πρωτοβουλία του πάπα Φραγκίσκου, δώρισε άλλα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία φυλάσσονταν στα Μουσεία του Βατικανού», επισημαίνει το Ansa.

 

Σε ανάρτησή του με την οποία σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις και που αναπαράγεται από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Αλμπέρτο Σαμονά υπογράμμισε: «Πλησιάζει η ημέρα κατά την οποία τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν, επιτέλους, στην Αθήνα.

 

Μπορώ να πω, με μια κάποια περηφάνια, ότι χάρη στην κίνησή μας, η διεθνής συζήτηση για την επιστροφή στο σπίτι τους, των γλυπτών που αφαιρέθηκαν από το έργο του Φειδία, απέκτησε νέα δυναμική. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, σε έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις και διχασμούς είναι -ακριβώς- η διεθνής συνεργασία και σύμπραξη στο όνομα του πολιτισμού, ο οποίος φέρει ανέκαθεν, ένα μήνυμα διαλόγου και ειρήνης».

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com