Ενημέρωση με ένα κλικ

Έλεγχοι με Drone και AI και στην αγορά εργασίας – Νέα ψηφιακά «όπλα» για τους ράμπο της επιθεώρησης

Το νέο έτος η Επιθεώρηση Εργασίας θα επιχειρήσει να κάνει και το μεγάλο τεχνολογικό «άλμα».

«Μάχη» για να συνεχίσει να δίνει καίρια «χτυπήματα» στη «μαύρη» και υποδηλωμένη εργασία και το νέο έτος είναι η Επιθεώρηση Εργασίας , ενισχύοντας τη φαρέτρα της με νέα ψηφιακά εργαλεία που θα κάνουν τη δουλειά των «ράμπο» της ανεξάρτητης αρχής ευκολότερη αλλά και πιο αποδοτική. Η περσινή χρονιά δημιουργεί μια στέρεη βάση για να επιτευχθούν και οι φετινοί στόχοι, καθώς η διοίκηση της Επιθεώρησης Εργασίας και τα έμπειρα στελέχη της κατάφεραν να υπερκαλύψουν τον στόχο για 67.700 ελέγχους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 12μηνο του 2024 οι έλεγχοι θα ξεπεράσουν τους 72.000, ενώ στο 11μηνο οι κυρώσεις έχουν ήδη φτάσει τις 16.777, με το ποσό των προστίμων να διαμορφώνεται σε 45.216.392,50 ευρώ.

Τη νέα χρονιά αναμένονται ακόμα πιο στοχευμένοι έλεγχοι από την ανεξάρτητη αρχή αλλά και περαιτέρω χρήση των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου ώστε να εντοπίζονται περισσότερες παραβάσεις αδήλωτης εργασία. Κι αυτό, διότι σύμφωνα με στελέχη της επιθεώρησης η ενίσχυση και αξιοποίηση του συστήματος risk analysis λειτουργεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και θα φέρει ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα. Παράλληλα, όμως, το νέο έτος η Επιθεώρηση Εργασίας θα επιχειρήσει να κάνει και το μεγάλο τεχνολογικό «άλμα», ενισχύοντας τους ελέγχους και τα συστήματα της με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

unsplash

Drone «σκότωσε» τον χειριστή του σε προσομοίωση: Ανησυχία προκαλεί νέο  περιστατικό σε δοκιμές τεχνητής νοημοσύνης | Έθνος

Στο στόχαστρο του AI και ειδικών drone οι παραβατικοί εργοδότες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr έχει η συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήδη μπει σε ράγες υλοποίησης με στόχο να δημιουργηθεί ένας εξειδικευμένος αλγόριθμος που θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να πραγματοποιούν απόλυτα στοχευμένους ελέγχους βάσει των δεδομένων που συγκεντρώνονται στα «ψηφιακά αρχεία» της επιθεώρησης. Πρακτικά, οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να κατευθύνουν τους ελέγχους, με την πολύτιμη βοήθεια και τη χρήση του ειδικού αλγόριθμου, σε επιχειρήσεις που είτε δεν έχουν περάσει καθόλου από έλεγχο την τελευταία τριετία, είτε έχουν περάσει και έχουν εντοπιστεί να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και άρα πρέπει να διαπιστωθεί αν έχουν συμμορφωθεί πλήρως.

Επιπλέον, υπηρεσιακοί παράγοντες της αρχής αναφέρουν στον Flash.gr ότι στον.. πόλεμο κατά της παραβατικής συμπεριφοράς των εργοδοτών μπαίνουν και 10 νέα ντρόουν, τα οποία θα «σαρώνουν» τα μεγάλα οικοδομικά έργα και θα ελέγχουν αν τηρούνται οι κανόνες της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εργασία. Αν, δηλαδή, λαμβάνονται τα ατομικά μέτρα προστασίας, αν εφαρμόζονται ασφαλείς μέθοδοι εργασίας, αν λαμβάνονται μέτρα ομαδικής προστασίας ή αν παρέχονται οι απαραίτητες και κατάλληλες οδηγίες στους εργαζόμενους.

Εξάλλου το νέο “πνεύμα” λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας περιέγραψε πρόσφατα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, όποιος επισήμανε ότι ζητούμενο είναι όχι μόνο η ποσοτική αύξηση των ελέγχων, «η οποία επιτυγχάνεται από τότε που λειτουργούμε ως Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά παράλληλα η ποιοτική αναβάθμισή τους. Δηλαδή, η πραγματοποίηση στοχευμένων ενεργειών εκεί όπου υπάρχει παραβατικότητα, με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων ανάλυσης δεδομένων».

Οι πιο συχνές παραβάσεις το 2024

Εν τω μεταξύ στις πιο συχνές παραβάσεις που καταγράφονται από την Επιθεώρηση Εργασίας έχει ενταχθεί για τα καλά η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ένα μέτρο που ήρθε να βάλει φρένο στις αδήλωτες υπερωρίες σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Την χρονιά που έφυγε οι συχνότερες παραβάσεις αφορούσαν, φυσικά, τη μη ανάρτηση πινάκων προσωπικού σε εμφανή σημεία στους χώρους εργασίας. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 3.535 σχετικές περιπτώσεις, με πρόστιμα ύψους 8.297.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι πίνακες θα πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές σημείο του χώρου εργασίας, προσιτό στους εργαζόμενους, τον πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας χωρίς τη στήλη των καταβαλλόμενων αποδοχών, προφυλασσόμενο κατάλληλα από τυχόν φθορές.

Την ίδια στιγμή, σοβαρές παραβάσεις εντοπίστηκαν στη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με 1.910 υποθέσεις υποδηλωμένων ωραρίων και απλήρωτων υπερωριών, που οδήγησαν στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 5.238.790 ευρώ.

Η αδήλωτη εργασία παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα, με 1.201 παραβάσεις να επισύρουν πρόστιμα 13.702.500 ευρώ. Επιπλέον, 941 περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων προσέθεσαν πρόστιμα ύψους 3.272.230 ευρώ.

Οι Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας πραγματοποίησαν 25.626 ελέγχους, επιβάλλοντας 3.651 κυρώσεις. Το συνολικό ύψος των προστίμων στον τομέα αυτό ανήλθε σε 4.235.979 ευρώ. Η προσοχή εστιάστηκε σε κλάδους υψηλής επικινδυνότητας, όπως οι κατασκευές, η βιομηχανία και οι τεχνικές εργασίες.

Προτεραιότητα δόθηκε στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, προωθώντας την καλλιέργεια κουλτούρας ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Σε ειδικές επιθεωρήσεις, οι αρμόδιοι Επιθεωρητές πραγματοποίησαν 7.294 ελέγχους, που οδήγησαν σε 1.281 κυρώσεις και συνολικά πρόστιμα 3.466.533 ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com