«Πικρές» αναμένονται οι σοκολάτες των Χριστουγέννων – Ανησυχητικές προβλέψεις για τις τιμές του κακάο
Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την παραγωγή κακάο ασκούν πίεση στους παρασκευαστές σοκολάτας, που ανησυχούν για πιθανές αναταράξεις στην εορταστική αγορά αν οι τιμές δεν μειωθούν.
Οι ανησυχητικές προβλέψεις για την παραγωγή κακάο φέρνουν έντονη πίεση στους παρασκευαστές σοκολάτας, οι οποίοι, ενόψει των Χριστουγέννων, ελπίζουν σε πτώση των τιμών, διαφορετικά φοβούνται πως η εορταστική αγορά θα αντιμετωπίσει σοβαρές αναταράξεις.
Παρά το εκρηκτικό ξεκίνημα στις τιμές τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, η αγορά του κακάο έχει παρουσιάσει κάποια σταθεροποίηση.
Στην αρχή του έτους, η τιμή προθεσμιακών συμβολαίων κακάο κυμαινόταν γύρω στα 4.400 δολάρια ανά τόνο, φτάνοντας σε πρωτοφανή ύψη των 12.000 δολαρίων τον Απρίλιο – πολύ πάνω από τον πληθωριστικά προσαρμοσμένο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, που είναι τα 3.400 δολάρια.
Ωστόσο, τον Μάιο καταγράφηκε απότομη πτώση, με τις τιμές να κατρακυλούν στα 7.000 δολάρια ανά τόνο.
Αλλά, η ανάπαυλα στις τιμές του κακάο ίσως αποδειχθεί προσωρινή, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μια περίοδος όπου η ζήτηση για σοκολάτα κορυφώνεται.
Οι Financial Times επισημαίνουν πως το ενδεχόμενο ενός διαρθρωτικού ελλείμματος στην προσφορά και ζήτηση κακάο για τα επόμενα χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.
Αυτό ενδέχεται να φέρει προκλήσεις για πολλούς παρασκευαστές σοκολάτας, οι οποίοι πόνταραν στη μείωση των τιμών, μειώνοντας τα αποθέματά τους και περιορίζοντας την αντιστάθμιση τιμών από οκτώ-εννέα μήνες ζήτησης σε μόλις πέντε.
Η καλή απόδοση των λοβών κακάο που παρατηρήθηκε από τον Μάιο ως τον Αύγουστο είχε γεννήσει ελπίδες για ανάκαμψη στην παραγωγή και αναπλήρωση των αποθεμάτων. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό μετά το έλλειμμα των 500.000 τόνων την περίοδο 2023-24, το οποίο ήταν το τρίτο διαδοχικό ετήσιο έλλειμμα και το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Το έλλειμμα αποδίδεται σε μείωση 13% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης στις αποδόσεις της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας, που μαζί καλύπτουν πάνω από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής.
Πολλοί ανέφεραν το θερμό φαινόμενο El Niño ως βασική αιτία της χαμηλής συγκομιδής, ελπίζοντας σε βελτίωση με τη μετάβαση στο ψυχρότερο φαινόμενο La Niña, το οποίο υποτίθεται ότι θα ενίσχυε τις αποδόσεις. Ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα διέψευσαν αυτές τις προσδοκίες.
Οι αποδόσεις στις κύριες παραγωγικές περιοχές έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, με την περίοδο 2024-25 να αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα 160.000 έως 200.000 τόνων, σύμφωνα με την Forestero, μια ηγετική εταιρεία ερευνών για το κακάο. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τα ήδη εξαντλημένα αποθέματα.
Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τα χρηματιστηριακά αποθέματα έχουν μειωθεί από 400.000 τόνους τον Δεκέμβριο του 2023 σε λίγο πάνω από 100.000 τόνους – το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Η πτώση αυτή εντείνει τις ανησυχίες για παρατεταμένη έλλειψη προσφοράς.
Ωστόσο, ο καιρός από μόνος του δεν μπορεί να αναλάβει όλη την ευθύνη. Τα διαρθρωτικά ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης.
Οι νέοι νόμοι για την αποψίλωση των δασών έχουν αποθαρρύνει τους αγρότες από την επέκταση των φυτειών, ενώ η παγκόσμια έλλειψη λιπασμάτων, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά χρήσης.
Η Δυτική Αφρική παλεύει επίσης με τη γήρανση του αποθέματος δέντρων και την εξάπλωση του ιού του κακάο με τους διογκωμένους βλαστούς.
Ο ιός έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως φονιάς της παραγωγής. Μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, τα δέντρα γενικά πεθαίνουν μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ οι αποδόσεις επηρεάζονται σημαντικά από το πρώτο έτος.
Μια πρόσφατη μελέτη της Forestero, που χρησιμοποίησε μια νέα τεχνολογία με βάση το DNA που αναπτύχθηκε από την SwissDeCode, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σημερινός επιπολασμός του CSSV στις κακαοκαλλιέργειες στη Δυτική Αφρική είναι περίπου 67%, πολύ υψηλότερος από το 30% που βρισκόταν προηγουμένως.
Αν υποθέσουμε ότι τα περισσότερα μολυσμένα δέντρα αναπτύσσουν συμπτώματα, αυτό οδηγεί σε επικείμενη κατάρρευση της παραγωγής σε Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις