«Βόμβα» χρεών 48 δισ. στον ΕΦΚΑ – «Amber Αlert» για οφειλές 9,8 δισ. ευρώ
Τριγμοί στον κρατικό κορβανά του υπερταμείου ασφάλισης από συσσωρευμένα χρέη. Μηδενική η εισπραξιμότητα στο 1/5 των οφειλών.
Με το…αριστερό φαίνεται ότι θα μπει και το νέο έτος για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς τα χρέη του ταμείου βαίνουν αυξανόμενα, φτάνοντας ήδη τα 48,84 δισ. ευρώ.
Η βαθιά υγειονομική κρίση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα προηγούμενα χρόνια εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, αλλά και η παράλληλη ενεργειακή κρίση, η οποία επιβαρύνει οικονομικά σε καθημερινή βάση το σύνολο των ασφαλισμένων, έχουν προκαλέσει τριγμούς στον κρατικό κορβανά του υπερταμείου ασφάλισης.
Μέσα σε ένα χρόνο τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν κατά 1,68 δισ. ευρώ, ενώ από τα 48,84 δισ. που βρίσκονται στα… τευτέρια του ΕΦΚΑ περίπου τα 9,8 δισ. ευρώ είναι οφειλές πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας. Πρόκειται, φυσικά, για εργοδότες πτωχευμένους, εργοδότες σε καθεστώς εκκαθάρισης, εργοδότες με οφειλές πριν από την εφαρμογή του συστήματος ασφάλισης μέσω ΑΠΔ, που δεν έχουν ποτέ υποβάλει ΑΠΔ και που δεν έχουν ποτέ καταβάλει ποσά στο Κ.Ε.Α.Ο., καθώς και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει. Κάτι που σημαίνει, ότι η εισπραξιμότητα για αυτές τις οφειλές ενδεχομένως να είναι ακόμη και μηδενική.
Ο ΕΦΚΑ εστιάζει στην είσπραξη των νεότερων χρεών
Με αυτά τα δεδομένα ο ΕΦΚΑ εστιάζει στην είσπραξη των νεότερων χρεών που έχουν δημιουργηθεί το διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2024, εισπράττοντας περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ, κυρίως μέσα από ρυθμίσεις οφειλών.
Στη χαρτογράφηση των οφειλετών που παραθέτει το ΚΕΑΟ στην έκθεση του προκύπτει ότι υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.620.479 οφειλέτες (74,10% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Την ίδια στιγμή, το 88,31% των οφειλετών (1.931.117 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας, ενώ μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 96.183 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (13,85% του τρέχοντος υπολοίπου). Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (2.744 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,86% του υπόλοιπου οφειλών).
Οι δύο ομάδες οφειλετών
Οι οφειλέτες μοιράζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει οφειλέτες που δημιούργησαν για πρώτη φορά οφειλές το 2009 ή παλαιότερα και η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει οφειλέτες που δημιούργησαν οφειλές για πρώτη φορά μετά το 2009.
Από την ανάλυση του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι για τις οφειλές ύψους 48.842.561.296 ευρώ, το 34,95% (ποσό 17.070.537.940 ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 65,05% (ποσό 31.772.023.356 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.
Σε κάθε περίπτωση το ΚΕΑΟ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς το «κυνήγι» των οφειλετών και ειδικά εκείνων που εντάσσονται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οι αρχές εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση της οφειλής τους.
Πριν από τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κλπ. Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι το ύψος της οφειλής, αλλά και η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις