Ενημέρωση με ένα κλικ

Ο εντοπισμός και το «λουκέτο» σε 5 πρατήρια καυσίμων που έκλεβαν στην αντλία

Ειδικός αλγόριθμος, ο οποίος επικαιροποιείται με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, αποκάλυψε ύποπτη δραστηριότητα στα συγκεκριμένα πρατήρια.

Η ανακάλυψη και το επακόλουθο «λουκέτο» σε 5 πρατήρια καυσίμων με «πειραγμένες» αντλίες δεν θα πρέπει να θεωρείται μια συνηθισμένη επιτυχία των Αρχών.

 

Στην ουσία, πρόκειται για το αποτέλεσμα της χρήσης προηγμένων «εργαλείων» ανίχνευσης παραβάσεων που αφορούν την τελωνειακή και φορολογική νομοθεσία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ειδικός αλγόριθμος, ο οποίος επικαιροποιείται με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, αποκάλυψε ύποπτη δραστηριότητα στα συγκεκριμένα πρατήρια, όπου τελικά ανιχνεύθηκαν «πονηρά» λογισμικά στα συστήματα εισροών-εκροών.

 

«Αυτή είναι μόνο η αρχή», δηλώνουν αρμόδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στον επόμενο μήνα οι συνήθεις «τρύπες» στη φοροαποφυγή θα αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα παίξει η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων για τους επιτηδευματίες, χωρίς τη δυνατότητα διορθώσεων από τους ίδιους.

 

Φέτος, το έντυπο Ε3 περιλάμβανε προσυμπληρωμένους κωδικούς για τα έσοδα, τα έξοδα, τους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τα POS της επιχείρησης και τον μέσο αριθμό απασχολούμενων. Ωστόσο, οι κωδικοί παρέμεναν «ανοιχτοί», επιτρέποντας στους φορολογούμενους να κάνουν αλλαγές. Από την επόμενη χρονιά, όμως, αυτό το καθεστώς αλλάζει ριζικά.

 

Παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες όμως θεωρούνται διαχειρίσιμες, στόχος είναι οι κωδικοί για τα έσοδα και τα έξοδα να «κλειδώσουν» πλήρως. Με την παράλληλη υποχρέωση ηλεκτρονικής καταχώρησης όλων των δαπανών, θα εξαλειφθεί η δυνατότητα «μαγειρέματος» του τζίρου και των φορολογητέων εσόδων, μια πρακτική που στο παρελθόν οδήγησε στην απόκρυψη φορολογητέας ύλης αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, μόνο οι δαπάνες που θα έχουν περαστεί στην πλατφόρμα myDATA θα γίνονται αποδεκτές. Τα δεδομένα της πλατφόρμας θα μεταφέρονται αυτόματα τόσο στις δηλώσεις ΦΠΑ όσο και στις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις, χωρίς περιθώριο τροποποίησης.

 

Ήδη, οι αποκλίσεις στα έσοδα μηδενίζονται, ενώ για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024 οι αποκλίσεις στα έξοδα θα περιοριστούν στο 5%. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από την 1η Ιανουαρίου 2025, δεν θα υπάρχει καμία απόκλιση ούτε στα έσοδα ούτε στα έξοδα, σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

 

Ο Στόχος

 

Η νέα Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Κομισιόν αναδεικνύει τις επιτυχίες της Ελλάδας στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, μια πρόοδος που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε να ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

 

Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να είναι αυξημένο κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, με την υπεραπόδοση να αποδίδεται εν μέρει στις εντατικές προσπάθειες της χώρας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

 

Η ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, η οποία αυξάνει την “ιχνηλασιμότητα” των συναλλαγών, αποτελεί κεντρικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής.

 

Παρά το γεγονός ότι οι διασυνδέσεις POS-ταμειακών μηχανών-Taxis δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί, η «τρύπα» στα δυνητικά έσοδα από τον ΦΠΑ έχει ήδη μειωθεί στο 13,7%, δηλαδή κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν χρόνο και κατά 15,5 μονάδες από το υψηλότερο επίπεδο του 2017.

 

Αυτό μεταφράζεται πρακτικά σε επιπλέον έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή, ενώ ο στόχος είναι να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Μια τέτοια επίτευξη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com