Μητσοτάκης: Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος – Η αντεπίθεση σε Σαμαρά, Καραμανλή
Με δύο ξεκάθαρα «όχι» σε πρόωρες εκλογές και σε τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το πλαίσιο του πολιτικού σκηνικού έως το 2027.
Ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος, με ξεκάθαρο τρόπο, στις φήμες περί κυβερνητικής παρέμβασης στον εκλογικό νόμο, τόσο σχετικά με το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή όσο και με τον τρόπο απονομής του bonus στο πρώτο κόμμα.
Με αυτό τον τρόπο, ο Πρωθυπουργός ενισχύει το αφήγημα τόσο της σταθερότητας ως προς την πορεία της χώρας όσο και του θεσμικού του προφίλ. Στη συνέντευξή του, τόνισε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να κατεβάσω τον πήχη της αυτοδυναμίας. Το εκλογικό σύστημα είναι αυτό το οποίο έχουμε. Το πλαφόν εισόδου στη Βουλή είναι το 3%.
Το μπόνους καθορίζεται όπως καθορίζεται αυτή τη στιγμή με το εκλογικό σύστημα και με αυτό θα πάμε στις εκλογές του 2027. Είμαι ο τελευταίος ο οποίος για να βελτιώσει ενδεχομένως τις πιθανότητες να κερδίσουμε μια εκλογή ακόμη, θα πειραματιστεί με αυτό αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού».
Με αυτή τη δήλωση, απέκλεισε κάθε σκέψη για παραμετρικές αλλαγές που θα μπορούσαν να μειώσουν τον πήχη της αυτοδυναμίας.
Στους τελευταίους μήνες, στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου έγιναν έντονες συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα ψήφισης ενός νέου εκλογικού νόμου, ενώ υπήρξαν και ισχυρές εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Πρωθυπουργός δεν ήταν εξ αρχής αρνητικός, αλλά τελικά παρέμεινε σταθερός στην άποψη ότι «δεν αλλάζεις τους κανόνες επειδή σε βολεύει». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ακολούθησε την ίδια τακτική και την προηγούμενη τετραετία, λέγοντας: «Δεν το έκανα και νομίζω ότι δικαιώθηκα από τις εξελίξεις».
Μητσοτάκης: «Έχουμε σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας»
Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι τα 2,5 χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας αποτελούν επαρκές χρονικό διάστημα για να ωριμάσουν και να αποδώσουν οι πολιτικές της κυβέρνησής του, μεταβάλλοντας έτσι τη σημερινή εικόνα.
Αυτό ήταν και το βασικό συμπέρασμα που αποκόμισαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου από τη σχετική τοποθέτησή του κατά την πρόσφατη συνεδρίαση, όπου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι σκοπεύει να διεκδικήσει τρίτη θητεία.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του: «Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας με ισχυρή λαϊκή εντολή που θεωρώ κρατάει γερά το τιμόνι της χώρας. Οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί να παραπέμπει σε μία ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας με, ενδεχομένως, σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απορρίπτεται κάθετα, οριζόντια και διαγώνια από εμένα».
Ο πρωθυπουργός άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η μάχη για την ενίσχυση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ και την επίτευξη αυτοδυναμίας θα δοθεί με όρους οικονομικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, μέσα από τη μείωση φόρων και την αύξηση εισοδημάτων, πιστεύοντας ότι αυτά θα αποτελέσουν τα κύρια κριτήρια με τα οποία θα τον κρίνουν οι ψηφοφόροι, με έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης. Όπως σημείωσε: «Θα κάνουμε περισσότερα πράγματα σε ορίζοντα τριετίας και για την μεσαία τάξη».
Μητσοτάκης για τη διαγραφή Σαμαρά
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη διαγραφή του κ. Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης την περιέγραψε ως μια απόφαση «δυσάρεστη αλλά απαραίτητη», εξηγώντας ότι «ξεπέρασε τα όρια».
Ειδικότερα, αναφερόμενος σε αυτά τα όρια, δήλωσε πως δεν μπορεί να ανεχθεί τη διάδοση θεωριών «οι οποίες να με κατηγορούν εμένα και τον Υπουργό Εξωτερικών ότι δήθεν “κάνουμε μυστική διπλωματία”, ότι “είμαστε ενδοτικοί απέναντι στην Τουρκία”. Αυτά είναι πράγματα τα οποία, επιτρέψτε μου, δεν μπορώ να τα ανεχτώ και νομίζω ότι κανείς δεν θα τα ανεχόταν, αν ήταν στη θέση μου»*.
Εξήγησε επίσης πως αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο ήταν η φράση που αναφέρθηκε στα «χαριεντίσματα» με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια μίας άτυπης συνάντησης στη Βουδαπέστη με τον κ. Ερντογάν.
Υποστηρίζοντας πλήρως τον Γιώργο Γεραπετρίτη και την πολιτική που ασκεί το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν μπορεί κάποιος να υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό να απολύσει ουσιαστικά τον Υπουργό Εξωτερικών». Επιπλέον, υπογράμμισε τον πλήρη συντονισμό με τον Υπουργό, αναφέροντας ότι «δεν ασκεί τη δική του ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Εκφράζει και δεσμεύει και εμένα και ολόκληρη την κυβέρνηση».
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποχώρησης βουλευτών «ίσως φίλα προσκείμενων στον κ. Σαμαρά» από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Καμία τέτοια πιθανότητα δεν βλέπω. Έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας».
Μητσοτάκης για Καραμανλή και ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή και την άποψη που εξέφρασε για τη διαγραφή του κ.Σαμαρά, ο πρωθυπουργός είπε ότι διαφωνεί. «Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτεψα και το κύρος της κυβέρνησης και το κύρος της παράταξης», είπε.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τη δυνατότητα περαιτέρω προόδου στον ελληνοτουρκικό διάλογο για το μείζον ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς στις δικές μας». Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι αμετακίνητη στις κόκκινες γραμμές της και «διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια στο Αιγαίο ή όπου αλλού μπορεί να ασκήσει κυριαρχία».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις