Ενημέρωση με ένα κλικ

Ο νέος δείκτης μισθών αλλάζει τα δεδομένα σε συντάξεις και εισφορές

Νέα δεδομένα που θα κάνουν «πρεμιέρα» το 2025 - Πυρετώδεις διεργασίες στο υπουργείο Εργασίας.

Με φρενήρεις ρυθμούς εργάζεται η ομάδα εργασίας του υπουργείου Εργασίας για να διαμορφώσει τον νέο δείκτη μισθών, βάσει του οποίου θα γίνεται πλέον ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών. Η task force της οδού Σταδίου ετοιμάζει το πόρισμα που θα ξεκλειδώσει το πλέγμα των αλλαγών και εκτιμάται ότι ο νέος δείκτης θα είναι έτοιμος πριν αλλάξει ο χρόνος, ώστε να τεθεί από 1η Ιανουαρίου σε εφαρμογή.

Στην πραγματικότητα, ο δείκτης μισθών θα αντικαταστήσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού των αποδοχών από συντάξεις. Φέτος και πέρυσι οι αυξήσεις που καταβλήθηκαν στους απόμαχους της δουλειάς υπολογίστηκαν βάσει του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας της πορείας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, δηλαδή του πληθωρισμού. Από το επόμενο έτος η διαδικασία γίνεται πιο αξιόπιστη, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα οι συνταξιούχοι να δουν μεγαλύτερες αυξήσεις.

Κι αυτό, γιατί με τον δείκτη μισθών η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση που θα προέκυπτε αν η μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών συνεχιζόταν να γίνεται με βάση τον πληθωρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση αύξηση μισθών για το 2024 κινείται στην περιοχή του 5%, ενώ ο πληθωρισμός στο 2,9%. Αν, λοιπόν, ο δείκτης μεταβολής μισθών «κλειδώσει» στο 5%, τότε οι αποδοχές του 2024 για όσους συνταξιοδοτηθούν με το νέο σύστημα το 2025, θα αυξηθούν κατά 5%, ενώ με τον πληθωρισμό θα αυξάνονταν κατά 2,9%.

Πού εστιάζει η Επιτροπή

Η Επιτροπή που ετοιμάζει το πόρισμα εστιάζει στην κατάρτιση τεκμηριωμένης μεθοδολογίας υπολογισμού του νέου δείκτη, μέσω επιμέρους παραμέτρων όπως:

  • πλήρης χαρτογράφηση των κατηγοριών στις οποίες θα εφαρμοστεί ο νέος δείκτης μισθών
  • προσδιορισμός χρονικής βάσης υπολογισμού του δείκτη μισθών
  • καθορισμός μισθολογικών δεδομένων και λοιπών μικροδεδομένων (π.χ. ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο) που θα αντλούνται ανά τομέα
  • καθορισμός αξιόπιστων πηγών άντλησης δεδομένων διαδικασίες ελέγχου ποιότητας του δείκτη μισθών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσοστιαία μεταβολή του ίδιου δείκτη θα χρησιμοποιείται και για την ετήσια αναπροσαρμογή του ύψους των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, όπου και εκεί οι ασφαλισμένοι ανάλογα με τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα βλέπουν αρνητικές ή και θετικές διακυμάνσεις στα ποσά που θα καλούνται να καταβάλλουν.

flash.gr

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com