Κρήτη: Καλοκαιρινός εφιάλτης – Οι δήμοι ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Καλοκαιρινός εφιάλτης η λειψυδρία για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στην Κρήτη, κάτι που αποτυπώνεται με τα διαδοχικά αιτήματα των Δήμων για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τη Μεσσαρά να βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα.
Καμπανάκι κινδύνου λόγω λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, με τη λήψη μέτρων να είναι μονόδρομος, με φόντο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, της παρατεταμένης ξηρασίας, των μειωμένων βροχοπτώσεων και την ανησυχητική κατάσταση στον υδροφόρο ορίζοντα.
Μετά το δήμο Φαιστού, και ο δήμος Βιάννου κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, για τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θορυβούμενη από το πρόβλημα της λειψυδρίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των χαμηλών βροχοπτώσεων κατά τη χειμερινή περίοδο, η δημοτική αρχή Βιάννου ήταν από τις πρώτες πανελλαδικά, και η πρώτη στην Κρήτη που προχώρησε στη θέσπιση έκτακτων, προληπτικών μέτρων, με περιορισμούς για την άρδευση καλλιεργειών.
Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν ήδη από τις αρχές της άνοιξης, και όπως σχολίασε στη ”Ν. Κ” ο δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης έχουν τηρηθεί από μερίδα του κόσμου, όπως έχει αποτυπωθεί στους μέχρι τώρα δειγματοληπτικούς ελέγχους, προέβλεπαν τα εξής:
- Ελιές: α) Ορεινή ζώνη: αρδεύσιμη ποσότητα 4κυβ. /δένδρο/έτος, β) Παραλιακή ζώνη: αρδεύσιμη ποσότητα 5 κυβ. /δένδρο/έτος
- Θερμοκήπια κηπευτικών: αρδεύσιμη ποσότητα 700 κυβικά/στρέμμα.
- Καλλιέργεια μπανανών: Θερμοκήπια και υπαίθρια: αρδεύσιμη ποσότητα 850 κυβ. /στρέμμα
- Απαγορεύονται για την τρέχουσα περίοδο (2024) νέες θερμοκηπιακές ή υπαίθριες καλλιέργειες, καθώς και η καλλιέργεια δεύτερης καλοκαιρινής θερμοκηπιακής ή υπαίθριας καλλιέργειας σε όλα τα είδη καλλιεργειών.
- Περιορισμός των κήπων για οικιακή χρήση στα 20 τετρ. /άτομο και άρδευση δυο φορές την εβδομάδα με 3 κυβ. /στρ. ανά πότισμα.
- Οι καταναλωτές άρδευσης υποχρεούνται σε τακτικό έλεγχο των υδρομετρητών άρδευσης και των δικτύων τους σχετικά με τις καταναλώσεις και τις διαρροές για τον οποίο φέρουν την αποκλειστική ευθύνη, άσχετα με τον τόπο διαμονής τους.
- Σε περίπτωση που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες η άρδευση των καλλιεργειών να πραγματοποιείται κατά τις νυκτερινές ώρες.
- Ελλειμματική άρδευση ελαιώνων και άλλων δενδρωδών, αν διαπιστωθεί πτώση στάθμης των γεωτρήσεων.
- Διακοπή άρδευσης από μικτές γεωτρήσεις ή από πηγές, στις περιπτώσεις που παρουσιαστεί μείωση στάθμης ή παροχής αντίστοιχα, προκειμένου να δίδεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση νερού για ύδρευση.
- Απαγορεύεται για την φετινή περίοδο η σύνδεση νέων παροχών και φυτεύσεις νέων καλλιεργειών.
- Ο Δήμος δε φέρει ουδεμία ευθύνη σε περίπτωση αδυναμίας άρδευσης, λόγω ανεπάρκειας του παρεχόμενου νερού.
- Απαγορεύεται η σύνδεση στο Δημοτικό δίκτυο άρδευσης όσων κατέχουν άδεια χρήσης νερού για άρδευση, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί από εχθές και ο Δήμος της Μινώας Πεδιάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
Η περιοχή πιέζεται λόγω των σημαντικά μειωμένων βροχοπτώσεων, με συνέπεια την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα σε πολλές περιοχές, και τη μικρή αναπλήρωση των αποθηκευμένων ποσοτήτων στα φράγματα του Δήμου.
Στο Δήμο Μινώα τα πέντε φράγματα του “Αμουργελών, Καραβάδου, Σχοινιά, Ινίου, Παρτήρων” είναι σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργούμενων εκτάσεων που ποτίζουν και τις ανάγκες ύδρευσης να γίνονται εκρηκτικές, ο δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου καταθέτει αίτημα για την κήρυξη του δήμου του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε κλοιό αφόρητης πίεσης βρίσκεται και ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων, σύμφωνα με το δήμαρχο Μ. Κοκοσάλη, ο οποίος περιγράφει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του δήμου είναι απίστευτα πιεσμένη επειδή υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης και την ίδια στιγμή έχει πέσει η στάθμη του νερού στις υφιστάμενες γεωτρήσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι επειδή πέφτει κατακόρυφα η στάθμη του νερού, καίγεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός των γεωτρήσεων και το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
Μεγάλες πιέσεις λόγω έλλειψης νερού, δέχεται και ο Πύργος, ο Χάρακας και το Μελιδοχώρι
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που συνολικά η Κρήτη είχε μειωμένες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να συσσωρεύονται.
Ήδη σε πολλούς δήμους της Κρήτης έχουν ξεκινήσει οι απαγορεύσεις
όπως η απαγόρευση χρήσης νερού ύδρευσης, για πλύσιμο αυλών, κοινόχρηστων χώρων και αυτοκινήτων, ενώ δικαίωμα χρήσης νερού για άρδευση θα έχουν μόνον όσοι ποτίζουν με σταγόνες..
Την ίδια ώρα και στον Γούδουρα Σητείας, λόγω ανομβρίας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου πρότεινε στους παραγωγούς να μην φυτεύουν καλοκαιρινές καλλιέργειες.
Και στην Ιεράπετρα αισθητή είναι η μείωση νερού στο φράγμα Μπραμιανών.
και όπως φαίνεται έπεται συνέχεια..