ΘΕΜΑ: “Digital Nomads” – Γιατί η Ελλάδα εξελίσσεται σε παγκόσμιο προορισμό;
Η τηλεργασία σε όλο τον κόσμο, επεκτάθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γιατί λοιπόν κάποιος που μπορεί να δουλέψει από οπουδήποτε, να μην διαλέξει να εργαστεί από την Ελλάδα;
Η πανδημία, η οποία δεν μας έχει εγκαταλείψει ακόμη, πέρα από τα δεινά που μας έφερε, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε από οπουδήποτε.
Μια σειρά από φορολογικά κίνητρα, η Digital Nomads Visa, η καλή συνδεσιμότητα αποτελούν μερικά από τα κίνητρα τα οποία καθιστούν την χώρα μας προορισμό για τους λεγόμενους ‘’digital nomads’’ ή ‘’ψηφιακούς νομάδες’’.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας υπέροχος τόπος να ζει κανείς: υπέροχο κλίμα, εκπληκτική κουζίνα, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και ένα ασφαλές περιβάλλον. Το διαφορετικό όμως που προσφέρει σήμερα είναι κίνητρα προκειμένου να προσελκύσει ανθρώπους να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο κατοικίας.
Ελλάδα – προορισμός για τους digital nomads
Ο κορωνοϊός αποτέλεσε μια μεγάλη αφετηρία που φούσκωσε το ρεύμα των ψηφιακών νομάδων. Παρόλα αυτά το φαινόμενο των ψηφιακών νομάδων δεν είναι καινούργιο. Τι είναι λοιπόν οι ψηφιακοί νομάδες;
Ο ψηφιακός νομάς είναι ένας εργαζόμενος που η εξέλιξη της τεχνολογίας -και φυσικά το είδος της εργασίας του- τον έχει απελευθερώσει γεωγραφικά από την εργασία του, καθώς δεν χρειάζεται να μεταβαίνει τακτικά σε ένα γραφείο ούτε καν να κατοικεί μόνιμα στη χώρα όπου δραστηριοποιείται ο εργοδότης του.
H Ελλάδα έχει ξεκινήσει το «κυνήγι» των ψηφιακών νομάδων, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό συχνά με δηλώσεις του να προσκαλεί τους ψηφιακούς νομάδες.
Η αναβάθμιση της ποιότητας των επισκεπτών, η τόνωση της οικονομίας, αλλά και η διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό από τους ψηφιακούς νομάδες, είναι μερικά από τα θετικά που προσφέρουν.
Η Ελλάδα πλέον, πέρα από διάσημος τουριστικός προορισμός, έχει την δυνατότητα να αναδειχθεί και ως επιχειρηματικός προορισμός, καθώς οι ίδιοι οι νομάδες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ιδρύσουν εδώ δικές τους επιχειρήσεις, να αγοράσουν ακίνητη περιουσία ή να επενδύσουν στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα.
Τα κίνητρα
Το πιο σημαντικό όμως είναι ειδικά προνόμια που δίνει η κυβέρνηση ώστε να επιλέξουν τη χώρα μας ως προορισμό.
Οι ψηφιακοί νομάδες (αφορά πολίτες εκτός ΕΕ), με βάση τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη χορήγηση δωδεκάμηνης visa –τη Digital Nomads Visa– με δυνατότητα ανανέωσης, θα ξεπερνούν γρήγορα τα προβλήματα γραφειοκρατίας καθώς οι προξενικές αρχές πρέπει να απαντούν εντός 10 ημερών στα αιτήματά τους δίχως περαιτέρω διαδικασίες και θα ολοκληρώνεται η διαδικασία χορήγησης «σε μία στάση». Τα μέλη της οικογένειας του ψηφιακού νομά θα μπορούν να εγκατασταθούν μαζί του στη χώρα (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) .
Η Visa αυτή έρχεται σε συνέχεια της λεγόμενης ‘’Blue Carpet Policy’’, της πολιτική προσέλκυσης επενδυτών και επισκεπτών που περιλαμβάνει τη Business Visa, μία visa που αφορά τον επαγγελματικό χώρο, και τη Student Visa για ξένους φοιτητές εκτός ΕΕ που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο παροχής φορολογικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων. Το κυριότερο είναι ότι όσοι επιλέξουν για φορολογική τους κατοικία τη χώρα μας με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, έχουν έκπτωση φόρου 50% από αυτό που κανονικά θα πλήρωναν.
Παράλληλα, στην Ελλάδα παρέχεται η τεχνολογική υποδομή, η καλή συνδεσιμότητα και τo κατάλληλο ψηφιακό περιβάλλον. Το καινοτόμο πρόγραμμα GR-Εco islands με αφετηρία τη Χάλκη, και με την βοήθεια των τηλεπικοινωνιών που ενσωματώνει την ανάπτυξη υποδομών 5G και ευρυζωνικών δικτύων, καταστεί τα ελληνικά νησιά, ελκυστικούς προορισμούς για τους ψηφιακούς νομάδες.
Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας workfromgreece.gr, από την Marketing Greece σε συνεργασία με την COSMOTE, την AEGEAN και τη Eurobank, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί την επίσημη πρόσκληση προς τους ψηφιακούς νομάδες, ενώ παράλληλα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη διαμονή στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη, στις τρεις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες (μαζί με την Κροατία και την Εσθονία) που έχουν δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.