Οι 10 μεγαλύτερες επενδύσεις που ήρθαν στην Ελλάδα από το 2019
Η Ελλάδα είναι πλέον μια πολύ διαφορετική χώρα σε σύγκριση με το πώς ήταν πριν από 10 χρόνια, την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η οικονομική αισιοδοξία είναι εμφανής και το brand της χώρας αναβαθμίζεται συνεχώς κάτι που καθιστά την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό διεθνών άμεσων επενδύσεων (FDI – Foreign Direct Investments).
Τα τελευταία δύο χρόνια εταιρίες-κολοσσοί έχουν εμπιστευτεί τη χώρα μας και η Ελλάδα έχει καταστεί κόμβος επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας αλλά και πράσινης επιχειρηματικότητας.
Οι 10 από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που ήρθαν στην Ελλάδα από το 2019 είναι:
1. Microsoft Data Center – 1 δις ευρώ
Η γνωστή εταιρία λογισμικού εμπιστεύτηκε την χώρα μας προκειμένου να επενδύσει σε data-centers στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα στην Ολυμπία ξεκίνησε ένα σημαντικό πιλοτικό έργο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Στην Ολυμπία, ο αρχαίος πολιτισμός συναντήθηκε με την τεχνολογία αναβιώνοντας ψηφιακά την Αρχαία Ολυμπία.
Η επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού για τη δημιουργία υπερσύγχρονου data-center, θα προσφέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία, πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στο χάρτη της μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων, που αποτελεί κρίσιμη υποδομή για την εν εξελίξει τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. To οικονομικό όφελος της επένδυσης προβλέπεται να φτάσει το 1 δις ευρώ.
2. Pfizer Center Digital Innovation – 600 εκατ. ευρώ
Η εμβληματική επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, ενώ οι πάνω από 700 νέες θέσεις εργασίας θα δώσουν πνοή στην πόλη, και κάνοντας πραγματικότητα το στοίχημα του brain drain να γίνει brain gain.
3. Digital Realty Data Center – 300 εκατ. ευρώ
Η επόμενη εταιρεία που έχει σκοπό να μετατρέψει τη χώρα μας σε έναν ψηφιακό κόμβο για data είναι η Digital Realty. Η επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα θα βρεθεί για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων.
4. Amazon Web services – 200 εκατ. ευρώ
Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες όπου η Amazon Web Services θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone (Τοπικές Ζώνες) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 200 εκ. Ευρώ, ενώ παράλληλα τονίζει και αυτή τον ηγετικό ρόλο της χώρας μας στην ψηφιακή πρόοδο.
5. Boehringer Ingelheim (Hub) – 100 εκατ. ευρώ
Στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, η γερμανική εταιρεία υλοποιεί νέες επενδύσεις ύψους σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την περίοδο 2019 – 2025, με στόχο την επέκταση της γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο που διατηρεί στο Κορωπί.
6. Next e.go – 100 εκατ. ευρώ
Η Γερμανική επένδυση για παραγωγή 30.000 ηλεκτρικών αυτοκίνητων ανά έτος αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Το εργοστάσιο συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων πέρα από το τεράστιο οικονομικό όφελος που θα επιφέρει, τις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, εξοπλίζει την χώρα μας με τεχνογνωσία και κατάρτιση και την καθιστά πυρήνα πράσινης επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, κάθε επένδυση τέτοιου μεγέθους στην παραγωγική βάση της χώρας δημιουργεί αλυσίδες προστιθέμενης αξίας, καθώς ο εφοδιασμός και οι λοιπές ανάγκες της βιομηχανικής μονάδας εξυπηρετούνται από ένα πλέγμα τοπικών επιχειρήσεων.
7. Ναυπηγεία Ελευσίνας – 100 εκατ. ευρώ
Στο κομμάτι της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο Ναυπηγικός όμιλος Fincantieri αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή, αλλά και ένα βήμα ώστε ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα να ξαναγίνει ισχυρή. Ο όμιλος μαζί με την Onex και τη DFC,θα επενδύσουν 100 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων.
8. Volkswagen – 30 εκατ. ευρώ
Το project της Αστυπάλαιας, το οποίο θα αποτελέσει μοντέλο πλήρους απανθρακοποίησης, με την υποστήριξη της VW, μια επένδυση ύψους 30 εκατ. Ευρώ, ενώ το νησί θα καταστεί ενεργειακά αυτόνομο. H καινοτόμα αυτή επένδυση που έγινε με την αρωγή της κυβέρνησης αποδεικνύει την ετοιμότητά της χώρας μας να γίνει διεθνής πόλος έλξης πράσινων επενδύσεων.
9. Cisco (Κέντρο Ψηφιακών Δεξιοτήτων) – 10 εκατ. ευρώ
Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2020 και ιδρύθηκε από τη Cisco. Η επένδυση, η οποία σε βάθος τετραετίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, θα έχει επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το έργο του θα αποτελέσει ένα ανοιχτό hub όπου θα αναπτύσσονται και θα τεστάρονται καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις.
10. Lamda Development – 8 δις ευρώ
Μπορεί η επένδυση της Lamda Development να ολοκληρώθηκε το 2021, όμως το υπουργείο Ανάπτυξης είχε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσει το τεράστιο project. O υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης συνάντησε τον Οδυσσέα Αθανασίου της Lamda Development, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του και οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια για να υλοποιηθεί η επένδυση.
H μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που ίσως έχει γίνει στην Ελλάδα είναι αυτή της Lamda Development στο Ελληνικό. Το ύψος της αναμένεται να φτάσει τα 8 δις, δημιουργεί 10.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών και 75.000 νέες θέσεις εργασίας μετά την ολοκλήρωση και στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, ενώ θα έχει συνεισφορά έως 2,4% στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι την ολοκλήρωση της.
Η υπογραφή της επένδυσης αποτελεί αποτέλεσμα εντατικής και πολύμηνης προσπάθειας της κυβέρνησης, να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να ολοκληρωθεί η παραχώρηση.
ΠΗΓΗ: INBOX.GR