Όμικρον: Προστατευμένοι κατά 86% με την τρίτη δόση
Ένα ερώτημα που απασχολεί είναι πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με ερευνητές στη Βρετανία: «Η τρίτη δόση προσφέρει προστασία έως και 86% έναντι της παραλλαγής Όμικρον». Πρόκειται για το πλέον αισιόδοξο μήνυμα λίγο πριν τη δύσητου 2021 και την αυγή του 2022.
Η έρευνα του Imperial College του Λονδίνου έδειξε ότι η τρίτη, «αναμνηστική» όπως την αποκαλούμε, δόση, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας έναντι της παραλλαγής Όμικρον και προσφέρει προστασία από 55% έως και 80%, ανάλογα με τον οργανισμό, την ηλικία και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο καθένας. Να σημειώσουμε ότι το ελάχιστο 55% που δίνει προστασία, είναι ένα άκρως ικανοποιητικό ποσοστό για εμβόλιο, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις, για τη μορφή του κορωνοϊού πριν τις μεταλλάξεις που παρουσιάστηκαν, έκαναν λόγο για προφύλαξη στο 50%. Τονίζεται, δε, στην έρευνα, ότι τα ποσοστά από 55%-86% αφορά κυρίως τη βαριά ασθένεια, κάτι που σημαίνει λιγότερες νοσηλείες, λιγότερες ΜΕΘ, λιγότερους θανάτους.
Εξαιρετικά σημαντικό εύρημα είναι επίσης η διαπίστωση ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν φαίνεται να εκδηλώνεται με ελαφρύτερα συμπτώματα, όπως τείνει να επικρατήσει ως γενική παραδοχή. Οι ενδείξεις που έχουν οι Βρετανοί επιστήμονες, δεν αποδεικνύουν ηπιότερα συμπτώματα, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, και με δεδομένη την υπερμεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης, πολύ σύντομα η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο, ακόμη μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας.
«Η μελέτη δεν βρίσκει ενδείξεις ότι η Όμικρον έχει χαμηλότερη βαρύτητα από τη Δέλτα, είτε με βάση το ποσοστό των κρουσμάτων που αναφέρουν συμπτώματα είτε με βάση το ποσοστό των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τη μόλυνση», δήλωσε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον ο οποίος συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση.
Η ομάδα του Imperial College συνεχίζει, λέγοντας πως ο βαθμός της σοβαρότητας των κρουσμάτων Όμικρον παραμένει, ακόμα, ασαφής, προσθέτοντας πως τα δεδομένα για τις νοσηλείες «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή».
Σύμφωνα με τα ευρήματα, άτομα που ασθένησαν με Covid έχουν μόλις 19% προστασία απέναντι στο νέο στέλεχος.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει μετά την εμφάνιση της Όμικρον, είναι αν και κατά πόσο τα εμβόλια που διαθέτουμε, καλύπτουν τη βαριά ασθένεια. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα εμβόλια που διαθέτουμε, δεν είναι σχεδιασμένα για την παραλλαγή Όμικρον. Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η τρίτη δόση. Στην ουσία, τα εμβόλια «διδάσκουν» τον οργανισμό μας πώς να αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό. Οι δύο δόσεις για τη μετάλλαξη δεν είναι αρκετές. Η τρίτη αναμνηστική δόση ενισχύει σημαντικά την «εκπαίδευση» και θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με μελέτες, με τις δύο δόσεις η άμυνα απέναντι στην Όμικρον είναι από 20 έως 40 φορές μειωμένη. Με την τρίτη δόση, η προστασία αυξάνεται ακόμη και στο 86%, ποσοστό που είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, αν και μειωμένο σε σχέση με την κάλυψη έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έφτανε στο 97%.
Ένας από τους βασικούς ερευνητές, ο καθηγητής Azra Ghani, είπε: «Μια αβεβαιότητα που παραμένει είναι πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια που προκαλείται από την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με την ασθένεια που προκαλείται από προηγούμενες παραλλαγές. Αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να γίνει πλήρως κατανοητό αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια τώρα για να μετριάσουν τυχόν πιθανές επιπτώσεις. Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν τη σημασία της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων ως μέρος της ευρύτερης ανταπόκρισης στη δημόσια υγεία».
Ο Δρ Κλάιβ Ντιξ, πρώην πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σε αυτές τις μοντελοποιημένες εκτιμήσεις και μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον αντίκτυπο των ενισχυτών έναντι της Όμικρον όταν έχουμε άλλον έναν μήνα πραγματικών δεδομένων για νοσηλεία, αριθμούς ΜΕΘ και θανάτους. «Παραμένει το γεγονός ότι χρειαζόμαστε να κάνουμε εμβόλια, τώρα αλλά και στο μέλλον, σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.