Ενημέρωση με ένα κλικ

Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων – Δηλώσεις Χατζηδάκη – Συρεγγέλα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι τέσσερις άξονες προτεραιότητας είναι οι εξής:

1. Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας και τη σημασία της ευαισθητοποίησης των φορέων και των πολιτών.

2. Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ηγετικούς ρόλους, με σκοπό την ενεργοποίηση των γυναικών για τη συμμετοχή τους στα κοινά και την προετοιμασία κάλυψης θέσεων ευθύνης.

3. Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας και την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.

4. Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές, προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη της για όλους τους εμπλεκόμενους, την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ανέλυσε τις βασικές δράσεις που προωθούνται αυτή την περίοδο για την ισότητα των φύλων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, κινούνται σημαντικές διατάξεις του νόμου για την Προστασία της Εργασίας, όπως είναι η άδεια πατρότητας 14 ημερών, η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των 2 από τους 4 μήνες της γονικής άδειας, καθώς και οι ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι με χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη νηπίων ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και με αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δημιουργηθούν 120 μονάδες παιδικής μέριμνας εντός μεγάλων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες προτεραιότητας, εξειδικεύεται σε 20 μετρήσιμους και ρεαλιστικούς στόχους και 67 δομημένες δράσεις. Όπως υπογράμμισε, ήδη βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης 30 ώριμα έργα, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει η συμβολή 17 υπουργείων.

Μεταξύ άλλων, η κ. Συρεγγέλα εστίασε σε ορισμένες δράσεις που, όπως τόνισε, ενισχύσουν πραγματικά τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι συνεχίζεται η συγχρηματοδοτούμενη λειτουργία του Δικτύου Δομών για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους, με 43 συμβουλευτικά κέντρα, 19 ξενώνες φιλοξενίας και την 24ωρη γραμμή υποστήριξης SOS 15900. Σημείωσε δε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία και 20ού ξενώνα φιλοξενίας.

Ταυτόχρονα, η κ. Συρεγγέλα ανέφερε ότι εκπονείται πλέον ετήσια έκθεση για τη βία, με δημοσιοποίηση την 25η Νοεμβρίου-παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η πρώτη εκδόθηκε το 2020, ενώ η φετινή έκθεση ανέλυσε εκτενώς το φαινόμενο των γυναικοκτονιών.

Όπως είπε, σύντομα, ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» για την ενίσχυση των εργαζόμενων μητέρων και τη διευκόλυνση της επιστροφής τους στην εργασία τους ή της ένταξής τους στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα αφορά βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών, ενώ θα χρηματοδοτηθεί και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στο εσωτερικό 120 μεγάλων επιχειρήσεων και θα δημιουργηθεί το Greek Innovation Lab for Women #GIL4W.

Μεταξύ άλλων, η κ. Συρεγγέλα δήλωσε ότι σχεδιάζεται τo «Diversity Awareness» για την ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό να αναδειχθεί μία νέα κουλτούρα ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας με τα πολλαπλά οφέλη που αυτή μπορεί να έχει τόσο για τους οργανισμούς που θα την εφαρμόσουν όσο και για το σύνολο της κοινωνίας, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται διευρυμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου σε όλους τους τομείς.

Επίσης, η κ. Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι εφαρμόζεται ένα δομημένο και πολυεπίπεδο σύστημα εφαρμογής και παρακολούθησης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com