Μετάλλαξη “Όμικρον” – Ακόμα πιο μεταδοτική από την “Δέλτα” – Κόκκινος συναγερμός στον πλανήτη
Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής
Η παραλλαγή έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις – περίπου τις διπλάσιες από την παραλλαγή Δέλτα – που θα μπορούσαν ενδεχομένως να την καταστήσουν πιο μεταδοτική και να … ξεφύγει η προστασία που παρέχεται από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.
Ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας του Κέμπριτζ, είπε στον Guardian ότι στο εργαστήριό του δύο από τις 32 μεταλλάξεις της B.1.1.529 αύξησαν τη μολυσματικότητα και μείωσαν την «αναγνώριση αντισωμάτων» – αυτό σημαίνει ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να το κάνουν πιο δύσκολο για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να ανταποκριθούν. Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να αναλύουν τη μολυσματικότητα αυτού του στελέχους συνολικά.
«(Η νέα παραλλαγή) φαίνεται σίγουρα (πώς αποτελεί) μια σημαντική ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που υπάρχουν», ανέφερε. «Ωστόσο, μια βασική ιδιότητα του ιού που είναι άγνωστη είναι η μολυσματικότητά του, καθώς αυτό φαίνεται να ”οδήγησε” κυρίως την παραλλαγή Δέλτα. Το να μην υπάρχει ανταπόκριση του ανοσοποιητικού είναι μόνο μέρος της εικόνας του τι μπορεί να συμβεί».
Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL, συμφώνησε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο μεταδοτική μπορεί να είναι η παραλλαγή σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, έριξε λίγο φως στην πιθανή προέλευση της μετάλλαξης.
«Δεδομένου του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που έχει συσσωρευτεί σε έκρηξη της λοίμωξης, πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία», είπε σε δήλωσή της.
Πρέπει να ανησυχούμε;
Ο καθηγητής Γκούπτα έγραψε στο Twitter: «Αυτό είναι ανησυχητικό και δεν το έχω πει από την (εμφάνιση της) Δέλτα. Σας παρακαλούμε να εμβολιαστείτε και να ενισχυθείτε και να φοράτε μάσκα δημοσίως καθώς οι μεταλλάξεις σε αυτόν τον ιό πιθανότατα έχουν ως αποτέλεσμα να διαφεύγουν σε υψηλό επίπεδο τα αντισώματα που τον εξουδετερώνουν».
Ο Γκρεγκ Ντορ, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο St Vincent στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας πρόσθεσε: «Η παραλλαγή B.1.1.529 έχει μεταλλάξεις που σχετίζονται με μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αλλά, εάν είναι ένας ιός που ”ταιριάζει” λιγότερο στην γενική εικόνα κι έχει μειωμένη δυνατότητα μετάδοσης, τότε δεν είναι τεράστιο πρόβλημα. Ώρα για παρακολούθηση, όχι για πανικό».
Τι έχει γίνει για να ελεγχθεί η παραλλαγή;
Εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συναντήθηκαν με Νοτιοαφρικανούς αξιωματούχους την Παρασκευή για να αξιολογήσουν την εξελισσόμενη κατάσταση στη χώρα.
Στην παραλλαγή θα μπορούσε τελικά να δοθεί το ψευδώνυμο «Nu» – με τις πιο ανησυχητικές παραλλαγές να παίρνουν το όνομά τους από το ελληνικό αλφάβητο. (σ.σ. Τελικά, ως γνωστόν, έχει δοθεί το όνομα Oμικρον).
Σύμφωνα με την PA, οι βρετανοί αξιωματούχοι λέγεται ότι ήταν «πολύ ανήσυχοι» αφού εξέτασαν λεπτομέρειες σχετικά με την παραλλαγή σε διεθνή βάση δεδομένων – και έχουν κάνει σημαντικά βήματα μόλις τρεις ημέρες μετά την γνωστοποίηση των λεπτομερειών.
Η παραλλαγή αυτή συνιστά μια «δραματική αλλαγή» μεγαλύτερη σε σχέση με ο,τιδήποτε είχαν δει στο παρελθόν Βρετανοί επιστήμονες. Περιλαμβάνει μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές, αλλά και άλλες που οι επιστήμονες δεν έχουν δει ακόμη.