Ενημέρωση με ένα κλικ

Mπαράζ ελέγχων από την Εφορία: 38.000 φορολογικοί έλεγχοι και πρόστιμα 1 δισ. ευρώ

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες καθώς σε υποθέσεις φορολογίας ακινήτων διενεργούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Εφορίας.

Παράλληλα, στο στόχαστρο είναι και οι υπόχρεοι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις, από το 2015 και μετά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόνο στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν 38.000 φορολογικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε δεκάδες χιλιάδες παραβάτες που εντοπίστηκαν.

Με εντολές του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι έλεγχοι συνεχίστηκαν και συνεχίζονται στους τελευταίους μήνες του έτους, με έμφαση συγκεκριμένες φορολογικές υποθέσεις, οι οποίες υποκρύπτουν μεγάλη φοροδιαφυγή ή κινδυνεύουν με παραγραφή ανεξαρτήτου μεγέθους φοροδιαφυγής.

Αναλυτικότερα, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, διενεργήθηκαν οι ακόλουθοι φορολογικοί έλεγχοι:

  • Από το ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ ελέγχθηκαν 265 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν από διαφορές φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων 116.237.428,32 ευρώ.
  • Από το ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π ελέγχθηκαν 661 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν από διαφορές φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων 96.407.124,66 ευρώ.
  • Από τις Δ.Ο.Υ. Φορολογίας Ανωνύμων Εταιριών ελέγχθηκαν 963 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν από διαφορές φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων 144.716.153,66 ευρώ.
  • Από τις υπόλοιπες Δ.Ο.Υ., ελέγχθηκαν 10.067 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν διαφορές φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων 603.681.404,81ευρώ.
  • Συγχρόνως, οι Δ.Ο.Υ. κατά την ίδια περίοδο πραγματοποίησαν 1.282 ελέγχους φορολογίας κεφαλαίου (ακινήτων) με συνολική βεβαίωση 19.655.741,79 ευρώ.
  • Διενεργήθηκαν,επίσης, 24.531 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, κυρίως σε επιχειρήσεις εστίασης, και ειδικά τους θερινούς μήνες σε τουριστικές περιοχές, για τη  διαπίστωση της εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων, δηλαδή την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από συνεργεία των ΔΟΥ τα οποία διαπίστωσαν συνολικά φοροδιαφυγή σε 4.088 περιπτώσεις και καταλόγισαν συνολικά 9.085 παραβάσεις.

Η μέση παραβατικότητα επιχειρήσεων που έλεγξαν τα συνεργεία των Δ.Ο.Υ. στο οκτάμηνο ανήλθε στο 16,7 %.
Παράλληλα, κατά τους ελέγχους αυτούς, 421 περιπτώσεις εντοπίστηκαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 337,7 εκ. ευρώ και επιβλήθηκαν στους υπόχρεους πρόστιμα ύψους 132,9 εκ. ευρώ.

Στο στόχαστρο όσοι δεν υπέβαλαν δηλώσεις

Στο στόχαστρο της Εφορίας για το προσεχές διάστημα είναι και οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, από το έτος 2015 και μετά.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στις ελεγκτικές αρχές, για την αναζήτηση στοιχείων και την κοινοποίηση εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Η απόφαση αναφέρει ότι για τα φορολογικά έτη 2015 και επόμενα στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος, δεν την υπέβαλαν, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση προκύπτει:

  • φορολογητέα ύλη για τον κατ΄ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης και
  • ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των τριάντα (30) ευρώ.

Με την ίδια πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύη, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα φυσικά πρόσωπα, κατά περίπτωση.

Σε περίπτωση εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης δύναται να εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου και για τους δύο συζύγους/μέρη συμφώνου συμβίωσης, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται η έγγαμη σχέση ή το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.

Από πού αντλούνται τα στοιχεία

Η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εκδίδεται για εισόδημα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία που λαμβάνονται από:

  • Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα για τα φορολογικά έτη 2015 και επόμενα,
  • Τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της Α.Α.Δ.Ε.
  • Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην Α.Α.Δ.Ε. και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
  • Από κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους που λαμβάνει η Φορολογική Διοίκηση, η οποία εξυπηρετεί την ανάγκη διασταύρωσης των δηλούμενων εισοδημάτων, των παρακρατούμενων φόρων ή των δαπανών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com