Πιερρακάκης: Θα συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την βελτίωση των υπηρεσιών
«Θα συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την βελτίωση των υπηρεσιών και να δημιουργούμε νέες πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση του πολίτη» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Η Ελλάδα κι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ: Πώς μπορεί το σχέδιο ‘Ελλάδα 2.0’ να μετατρέψει την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία» που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ.
Όπως τόνισε ο υπουργός, ο σχεδιασμός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας υπήρχε και πριν την πανδημία, με την πρόταση της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ωστόσο η πρόοδος που σημειώθηκε αυτήν την κρίσιμη περίοδο υπήρξε αξιοσημείωτη, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα 8,8 εκατομμύρια του 2018 έχουμε 150 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές σε ένα εξάμηνο του 2021.
Από την αρχή, στην στρατηγική του υπουργείου ήταν η διαλειτουργικότητα των συστημάτων του δημόσιου τομέα, «για αυτό και είχαμε διάλογο και συνεργασία με σχεδόν όλα τα υπουργεία». Σημείωσε μάλιστα, ότι η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, το gov.gr, εμπλουτίζεται διαρκώς με πρόσφατη την πλατφόρμα σχετικά με την έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων ψηφιακά, καθώς «κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα και βήμα βήμα, προσπαθούμε να προσθέτουμε και μια υπηρεσία». Συνεχίζοντας ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο του σχεδιασμού του υπουργείου βρίσκεται ο πολίτης και πώς θα εξυπηρετηθεί, «καθώς το ζητούμενο της ψηφιακής διακυβέρνησης είναι ο ίδιος πολίτης, αφού σε τελική ανάλυση εκεί που μεγιστοποιείται η σημασία της κι η αξία της».
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο και για τις καινοτομίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως η δημοπρασία του 5G, η δημιουργία του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ, αλλά και το σύστημα εμβολιασμού. «Είμαστε πλέον έτοιμοι για την 4η βιομηχανική επανάσταση, είχαμε το hardware μας έλειπε το software αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι» συμπλήρωσε.