Κορονοϊός: Ο αστάθμητος παράγοντας που διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας στην εντατική
Τα σταγονίδια που υπάρχουν στο περιβάλλον, αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για ενδεχόμενη λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει τον κορονοϊό, καθώς και στη νοσηλεία των ασθενών.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν στο Ντιτρόιτ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μακροχρόνια έκθεση στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο διασωλήνωσης. Επηρεάζει επίσης τον κίνδυνο νοσηλείας στην εντατική.
Στην πραγματικότητα, ακόμα και μικρές αυξήσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αρκετές για να αυξηθούν οι κίνδυνοι αυτοί.
Μελέτη ενισχύει τα ευρήματα προγενέστερων που είχαν καταδείξει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντα κινδύνου για σοβαρή COVID-19. Από τους ρύπους, ως εξαιρετικά επικίνδυνα έχουν αναδειχθεί τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5. Τα σωματίδια αυτά είναι μικροσκοπικά: έχουν διάμετρο κάτω από 2,5 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου).
Τα PM2,5 σχετίζονται με τα καύσιμα και εκλύονται από τις μηχανές των οχημάτων και τα εργοστάσια. Εισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και έχουν σχετισθεί με το άσθμα, τη βαριά γρίπη και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Τον τελευταίο χρόνο όμως αυξάνονται τα δεδομένα ότι σχετίζονται και με τη βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός.