Αυγενάκης: “Δεν ανεχόμαστε οποιασδήποτε μορφής βίας”
Στη διαμόρφωση μιας άλλης κοινωνικής κουλτούρας μέσω του αθλητισμού και ενός διαφορετικού, υγιούς, αθλητικού περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαριθμώντας τις θεσμικές ενέργειες, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης, τόσο πριν ξεσπάσει το ελληνικό #metoo, όσο και το τελευταίο εξάμηνο, που εξελίσσεται.
«Δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα νέο, φωτεινό, σύγχρονο, δίκαιο, διαφανές και δημοκρατικό αθλητικό οικοδόμημα. Και δεν ανεχόμαστε οποιασδήποτε μορφής βία! Η βούληση είναι σαφής, καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Πολεμάμε κάθε μορφή κακοποίησης στον αθλητισμό, στο σχολείο, στο γήπεδο, στην αλάνα και λέμε “Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, μην ανέχεσαι”», τόνισε ο κ. Αυγενάκης στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα τα «Μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στον κόσμο της εκπαίδευσης και του αθλητισμού».
Πέραν του υφυπουργού Αθλητισμού, τοποθετήθηκε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων (αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής), Ζέττα Μακρή, ενώ είχαν κληθεί και συμμετείχαν η αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου και εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Αυγενάκη:
«Το θέμα της βίας, κάθε μορφής -σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής- ιδίως των ανήλικων, στον τομέα του αθλητισμού αποτελεί ένα σοβαρό και χρόνιο ζήτημα. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η χώρα μας δεν είχε επιδείξει σημαντική πρόοδο στην καταγραφή, κατανόηση και αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει για αποσπασματικές περιπτώσεις, μετά από καταγγελία των ίδιων των αθλητών και συνήθως, αρκετά χρόνια αργότερα από τα περιστατικά και μετά την ενηλικίωση των θυμάτων.
Δυστυχώς, πολλές φορές τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι θύματα παρενόχλησης ή κακοποίησης, ή το αντιλαμβάνονται έπειτα από αρκετά χρόνια! Γι’ αυτό και το θέμα της έγκαιρης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Στον τομέα του Αθλητισμού, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα αυτά. Ξέρουμε ότι δεν επιλύονται με απλό τρόπο, με ένα νόμο ή με μια δράση. Απαιτούν προγραμματισμό, συμμετοχή της κοινωνίας, σύσσωμης της αθλητικής οικογένειας, διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων.
Η ηγεσία και οι φορείς του αθλητισμού οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους εντός του χώρου του αθλητισμού, εντός της αθλητικής οικογένειας! Οφείλουμε να τους διασφαλίσουμε ένα υγιές και ασφαλές αθλητικό περιβάλλον, που να συμβάλλει στην αθλητική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων και να θωρακίζει τις Ολυμπιακές Αξίες σε όλους τους χώρους, στο σύνολο της κοινωνίας.
Ο αθλητισμός επηρεάζει θετικά, συνολικά, την κοινωνία. Αυτή την περίοδο είδαμε, για μια ακόμη φορά, τη δύναμη της επιρροής του. Και για μια ακόμη φορά μας εμπνέει με τις αξίες του για να δημιουργήσουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε!
Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, άνοιξε δημόσιος διάλογος για φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, την εξουσιαστική βία, την σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση σε αθλητές, καλλιτέχνες και σε άλλους κοινωνικούς χώρους.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ιστορία της Σοφίας Μπεκατώρου και οι καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη, είδαμε εκατοντάδες υποστηρικτικές αναρτήσεις πολιτών και ανακοινώσεις στήριξης αθλητών, συλλόγων και παραγόντων, όλου του αθλητισμού, προς το πρόσωπό τους. Κυρίως, είδαμε την προτροπή προς κάθε άνθρωπο που έχει πέσει θύμα κατάχρησης εξουσίας, σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής βίας (σωματική, λεκτική, ψυχολογική), να σπάσει τη σιωπή του.
Είδαμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλεί συμβολικά την Σοφία Μπεκατώρου και να κάνει σχετικές δηλώσεις. Είδαμε τον Πρωθυπουργό μας να βγαίνει μπροστά, να αναδεικνύει καίρια τη σοβαρότητα του θέματος, να εκφράζει την ευαισθησία του και να ανακοινώνει πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.
Η Δικαιοσύνη έχει κινήσει τις απαραίτητες ενέργειες και έρευνες και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες. Είδαμε ενέργειες που αφυπνίζουν συνειδήσεις και που παράγουν θετικό παράδειγμα. Που κινητοποιούν τις δυνάμεις προόδου στον τόπο μας. Και αυτό είναι η αρχή για σπουδαίες αλλαγές στο χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας μας γενικότερα.
Δράσεις και πολιτικές (πριν από το #metoo)
Η αθλητική μας μεταρρύθμιση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς καΐ σε αυτό τον τομέα: στην αντιμετώπιση των φαινομένων κατάχρησης εξουσίας και βίας. Με θεσμικές μας παρεμβάσεις φέραμε την ανανέωση, δώσαμε φωνή στις αθλήτριες και τους αθλητές μας, τους δώσαμε ενεργό ρόλο, με δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου, στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών τους, βοηθήσαμε ώστε να ανοίξουν στόματα!
Παράλληλα, είχαμε ήδη προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων σε θεσμικό επίπεδο. Θυμίζω:
- Στο Συμβούλιο της Ευρώπης: στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας (2ο εξάμηνο του 2020), συζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε με τους ομολόγους μου ένα κοινό πλαίσιο αρχών και θέσεων, το οποίο αποτελεί έναν κοινό οδηγό πολιτικών αποδεκτό στις χώρες του Συμβουλίου.
Υπό την Προεδρία μου εγκρίναμε ομόφωνα δύο Ψηφίσματα:
α) Την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού
β) Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό.
2 Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Start To Talk» (Σπάσε τη Σιωπή), όπου έγινε και η καταγγελία της κ. Μπεκατώρου, λάβαμε εξειδικευμένα μέτρα για τη διασφάλιση, εντοπισμό, καταπολέμηση και εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στα παιδιά με δράσεις ευαισθητοποίησης και δράσεις διάδοσης.
- Είχαμε ήδη υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος της αθλητικής μεταρρύθμισης και αναφέρω ενδεικτικά:
– Θέσπιση ορίων στις θητείες και στις ηλικίες των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών,
– Θεσμική κατοχύρωση ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, αθλητών και προπονητών,
– Εκπροσώπηση των αθλητών στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών,
– Δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Σωματείων,
– Σύσταση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων, προϊόν της κύρωσης της Σύμβασης Μακόλιν,
– Δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ),
– Καθολική εφαρμογή της διαφάνειας στον αθλητισμό (Μητρώα, ΧΙΛΩΝ, διαχειριστικοί έλεγχοι κλπ),
– Απευθείας οικονομική ενίσχυση 13,5 εκατομμυρίων ευρώ στα ερασιτεχνικά σωματεία του Μητρώου της ΓΓΑ,
– Μέτρα αντιμετώπισης της βίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
– Αξιοποίηση και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων,
– Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του ΕΟΚΑΝ και την πλατφόρμα καταγραφής αθλητικών εγκαταστάσεων «ΠΕΛΟΠΑΣ»,
– Τροποποιήσεις αναφορικά με την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση,
– Απελευθέρωση των μετεγγραφών των αθλητών με τη συμπλήρωση των 19 ετών
– Ασφάλιση των ερασιτεχνών αθλητών σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
Επίσης, επεξεργαζόμαστε το επόμενο σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για:
– Εθελοντισμό
– e-sports
– πνευματικό, ψυχαγωγικό, εναλλακτικό, εργασιακό και μαζικό αθλητισμό
– Ρομποτική και αθλητισμό
- Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για θέματα που αφορούν φαινόμενα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού μεταξύ παιδιών, αλλά και από ενήλικα άτομα. Μάλιστα, έχουμε ήδη υλοποιήσει από κοινού δράσεις αιμοδοσίας όλη την προηγούμενη περίοδο με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.
-
Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) για θέματα εκφοβισμού (μπούλινγκ), που αποτελεί παράμετρο κακοποίησης και συνεργαζόμαστε στενά με τη δράση «Ζήσε χωρίς Εκφοβισμό».
-
Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ερυθρό Σταυρό για θέματα υγειονομικής κάλυψης των αθλητικών γεγονότων της ΓΓΑ, την παροχή υγειονομικής υποστήριξης σε Αθλητικά Κέντρα.
-
Στηρίζουμε το πρόγραμμα HALT και αναπτύσσουμε συνεργασίες με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Αθλητισμός.
-
Αναπτύξαμε το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά», με τη συμμετοχή των Ολυμπιονικών μας, των Πρωταθλητών μας και των φορέων της αθλητικής οικογένειας, για την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους ως προτύπου της καθημερινής ζωής. Διενεργούμε συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις αξίες που πρέπει να προάγει και να υπηρετεί ο αθλητισμός και, μεταξύ άλλων, ευαισθητοποιούμε τα παιδιά σε ζητήματα αθλητισμού και υγιούς και ασφαλούς τρόπου ζωής.
Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνησή μας έθεσε ως προτεραιότητα τη στήριξη της βάσης της αθλητικής πυραμίδας, τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία και τους αθλητές συνολικά. Πριν φθάσουμε, λοιπόν, στην διαμόρφωση του πλαισίου μέτρων και δράσεων, κάναμε έναν ευρύτατο ανοιχτό διάλογο. Τον Φεβρουάριο του 2021 αναπτύξαμε την πρωτοβουλία «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση», όπου συζητήσαμε δημόσια για τα ζητήματα αυτά με τους αθλητές και εκπροσώπους των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Σε αυτό το διάλογο συμμετείχε σύσσωμη η αθλητική οικογένεια και:
– περιλάμβανε έξι ανοικτές συνεδριάσεις, συνολικής διάρκειας 26 ωρών,
– συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της ΓΓΑ,
– συμμετείχαν περισσότεροι από 800 κορυφαίοι αθλητές, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές,
– παραλάβαμε, μέχρι τώρα, περισσότερα από 1.900 υπομνήματα με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Μια συζήτηση ανοιχτή, όπου με έκπληξη άκουγα τους εκπροσώπους των Σωματείων να επαναλαμβάνουν ότι γίνεται για πρώτη φορά τέτοιος διάλογος της βάσης του αθλητισμού απευθείας με την πολιτική ηγεσία. Κι εδώ είναι η διαφορά μας: η προηγούμενη ηγεσία επέλεξε να συζητά με λίγους παράγοντες, εμείς επιλέξαμε να μιλάμε με το σύνολο της αθλητικής οικογένειας.
Δ. Δράσεις και πολιτικές (με την έναρξη του #metoo)
Το ελληνικό κίνημα #metoo δημιούργησε μια σημαντική ευκαιρία για να βάλουμε τέλος σε φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης. Αυτή η ευκαιρία δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη. Πέραν των όσων ήδη έχουμε κάνει και σας ανέφερα πριν, έχουμε προχωρήσει και σε μια σειρά δράσεων και λήψης εξειδικευμένων μέτρων για τη διασφάλιση της προστασίας των παιδιών, των αθλητών και των εργαζομένων, των μελών της αθλητικής οικογένειας.
Αναπτύξαμε και εφαρμόζουμε πλέγμα πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και της κακοδιαχείρισης, την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, καθώς και κάθε άλλης μορφής βία. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συνολικά.
Ειδικότερα:
- Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού (Help Desk): Δημιουργήσαμε υπηρεσία, η οποία ήδη υποδέχεται αιτήματα και ερωτήματα αθλητών, αθλητικών φορέων και γενικότερα του κοινού, και, εν συνεχεία, θα απαντά για την επίλυση διαδικαστικών, λειτουργικών, θεσμικών, νομικών, υπηρεσιακών και λοιπών ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας.
-
Αθλητικός Συνήγορος: Δημιουργούμε θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ της αθλητικής οικογένειας (αθλητές, γονείς ανήλικων αθλητών, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, αθλητικοί φορείς κλπ) και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση καταγγελιών, που αφορούν σε απρεπή συμπεριφορά, κατάχρηση εξουσίας και φαινόμενα κακοδιοίκησης στο αθλητικό οικοδόμημα.
-
Συμβουλευτική Γραμμή Υποστήριξης: Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, έχει ήδη ανακοινωθεί η Γραμμή «ΣΟΣ 15900» που λειτουργεί για τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ στα πλαίσια μνημονίου συνεργασίας που πρόκειται να υπογράψουμε, θα ενισχυθεί η εν λόγω γραμμή προκειμένου να υποστηρίζει και αθλητές.
-
Κώδικες Ακεραιότητας:
α) Κώδικας Δεοντολογίας: Δημιουργία, όπου δεν υπάρχει, και πιστή τήρηση από τις αθλητικές Ομοσπονδίες και Ενώσεις των δεοντολογικών αρχών και διεθνών προτύπων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών και των λοιπών φορέων του αθλητισμού. Εναρμονισμένος με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ, με βάση τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Ολυμπιακό Χάρτη και τον Κώδικα της αντίστοιχης Διεθνούς Ομοσπονδίας. Ανάρτησή του υποχρεωτικά στις ιστοσελίδες των Ομοσπονδιών, καθώς και ειδικό δικτυακό τόπο που δημιουργούμε στο site της ΓΓΑ.
β) Πειθαρχικός Κώδικας: Επικαιροποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα και τήρηση στην κατεύθυνση των αρχών της ΔΟΕ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας κάθε αθλήματος, με στόχο να τεθούν σαφή όρια στο ρόλο και τις αρμοδιότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων στον αθλητισμό.
- Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών: Ενεργοποιούμε έναν σημαντικό πυλώνα στον τομέα της αθλητικής έρευνας και ιατρικής της άσκησης, ο οποίος για χρόνια ήταν ανενεργός. Το ΕΚΑΕ ξεκινά άμεσα να επιτελεί το αθλητικό και κοινωνικό έργο του: προώθηση της έρευνας και την ανάπτυξη των επιστημών του αθλητισμού, αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους, συλλογή, τεκμηρίωση και διάδοση πληροφοριών επιστημονικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος για αθλητικά θέματα, την αθλητική ψυχολογία, αλλά και ανάπτυξη συνεργειών με πανεπιστημιακά ιδρύματα και με τις αθλητικές Ομοσπονδίες. Προχωράμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του.
-
Αθλητική Ψυχολογία: Υποχρεωτική απασχόληση ψυχολόγου σε όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες για την παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης στους αθλητές, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και την Υγειονομική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Έχει ενταχθεί ήδη στις δραστηριότητες του ΕΚΑΕ.
-
Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών: Δημιουργούμε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στόχος η δημιουργία ενός διαρκούς επιμορφωτικού θεσμού για τα στελέχη του αθλητισμού, ώστε όσοι ασχολούνται διοικητικά με τον αθλητισμό να έχουν κατάλληλη κατάρτιση, γνώσεις στρατηγικού σχεδιασμού και αθλητικού management, οικονομικής διαχείρισης, τεχνικών προσέλκυσης εσόδων και χορηγιών κλπ.Θεσμοθετήσαμε το Ινστιτούτο με τον ν. 4809/2021 και προχωράμε άμεσα στη λειτουργία του. Κι αυτό γιατί διαπιστώνουμε ότι υπάρχει δίψα για μάθηση! Ήδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διοργανώσαμε τον α’ κύκλο διαδικτυακών επιμορφωτικών σεμιναρίων (στις 16, 18 και 23 Μαρτίου) και οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 2.000! Στις θεματικές των σεμιναρίων υπήρχαν και θέματα κακοποίησης και αντιμετώπισης της βίας.
-
Μητρώο Αθλητικών Σωματείων: Ήδη λειτουργεί, για πρώτη φορά, στην ΓΓΑ το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να δοθεί σε λειτουργία ένα ακόμα πιο ολοκληρωμένο Μητρώο Αθλητικών Φορέων, που θα περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία και στο οποίο θα εντάσσονται και οι προπονητές.
-
Μητρώο Προπονητών: Έχει ήδη θεσπιστεί στον ν. 4726/2020 και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες με τα στελέχη της ΓΓΑ, προκειμένου να υλοποιηθεί και να τεθεί σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα. Το Μητρώο θα είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο, για να γνωρίζουμε που εμπιστευόμαστε την αθλητική εκπαίδευση των παιδιών μας.
-
Κλιμάκιο Ελέγχου Αθλητικών Φορέων: Σύσταση ελεγκτικού μηχανισμού για τη διενέργεια ελέγχων ορθότητας των καταχωρημένων στοιχείων των αθλητικών σωματείων στο Μητρώο, αναφορικά με τη δραστηριότητα και τη σωστή λειτουργία τους στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης. Σκοπός είναι η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων σε όλους τους αθλητικούς φορείς. Με τον ν. 4809/2021 ανασυστήσαμε το εν λόγω κλιμάκιο, το οποίο είχε καταργηθεί.
-
ΧΙΛΩΝ-Μετράμε, Αξιολογούμε, Βελτιώνουμε: Για πρώτη φορά, το 2020 εφαρμόσαμε ένα σύστημα που εξασφαλίζει αξιοκρατία και διαφάνεια στις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών, βασισμένο στην αποτύπωση μετρήσιμων δεδομένων για τις δραστηριότητές τους. Βάσει της περσινής εμπειρίας, επικαιροποιούμε το σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ» με την αύξηση του συντελεστή βαρύτητας σε θέματα καλής διακυβέρνησης.
-
Ψηφιακή Βίβλος 2020-2025: Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αθλητισμού και της συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας δημιουργούμε:
– Μητρώο Αθλητικών Φορέων (Ομοσπονδίες, Ενώσεις)
– Μητρώο Διακριθέντων Αθλητών
– Μητρώο Αθλητικών Υποδομών της χώρας («Πέλοπας» σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ)
– Μητρώο Εποπτευόμενων Φορέων, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται το Μητρώο Οργανικών Θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού
– Μητρώο Οικονομικών Δεσμεύσεων των Εποπτευομένων Φορέων (Ομοσπονδίες, Εθνικά Αθλητικά Κέντρα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ)
– Μητρώο Κανονισμών Αθλημάτων – Αγωνισμάτων των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών
– Μητρώο Διαμεσολαβητών Αθλητικών Συμβάσεων
– Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων
– Πλατφόρμα Διαχείρισης των Προγραμμάτων «Άθληση για Όλους»
– Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Σύμβαση Macolin) -
Καμπάνια: Βιντεομηνύματα μέσω των social media για την προώθηση μηνυμάτων πρόληψης της βίας και αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοποίησης στον αθλητισμό με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα ζητήματα αυτά. Ήδη, έχουν βγει στον αέρα σποτάκια με μηνύματα από πρωταγωνιστές αθλητές μας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν, να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν.
Το πλαίσιο των μέτρων που ανέφερα θα εφαρμοσθεί εντός του τρέχοντος έτους. Μόνη εξαίρεση, η Ψηφιακή Βίβλος, η οποία θα πάρει περισσότερο χρόνο.
Είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε ένα υγιές περιβάλλον, μέσα στο οποίο η κοινωνία μας θα διαμορφώσει ορθή αθλητική κουλτούρα.
Δεν ανεχόμαστε οποιασδήποτε μορφής βία!
Η βούληση είναι σαφής. Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα!
Πολεμάμε κάθε μορφή κακοποίησης στον αθλητισμό, στο σχολείο, στο γήπεδο, στην αλάνα! Και λέμε: «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, μην ανέχεσαι».
Δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα νέο, φωτεινό, σύγχρονο, δίκαιο, διαφανές και δημοκρατικό αθλητικό οικοδόμημα».