Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα πέντε λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού, αν και κανονικά θα έπρεπε να το χρησιμοποιούμε 365 μέρες το χρόνο.

Ωστόσο, όλοι αναζητούμε μάρκα, ποιο είναι το κατάλληλο για το δέρμα μας ή τον δείκτη προστασίας, που μας ταιριάζει.

Αν έχεις ακολουθήσει στο παρελθόν σου συμβουλές ηλιοπροστασίας που δεν απέδωσαν και έχεις κάνει λάθη που σχετίζονται με το αντηλιακό σου τότε παρακάτω θα βρεις τα συχνότερα λάθη και τον τρόπο να τα διορθώσεις.

Τα λάθη και οι τρόποι αντιμετώπισης, σύμφωνα με το vita.gr:

Λάθος

Αγοράζεις το ακριβότερο αντηλιακό νομίζοντας πως είναι το καλύτερο.

Σωστό

Το αν ένα αντηλιακό είναι καλό για σένα δεν έχει να κάνει με την τιμή του, αλλά με τα συστατικά του, τη σύνθεσή του, το δέρμα σου και τις ανάγκες σου.

Λάθος

Αγοράζεις αντηλιακό με SPF 60+ και θεωρείς πως είσαι προστατευμένος

Σωστό

Έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας δε λειτουργούν όπως υποστηρίζουν στην ετικέτα τους. Τα αντηλιακά χωρίζονται με βάση τον δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF- Sun Protection Factor). Ο δείκτης αυτός αφορά κυρίως την ακτινοβολία UVB, στην οποία οφείλεται και η ελαφρά κοκκινίλα μετά από ολιγόλεπτη απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να σε προστατεύει και από τις ακτίνες UVA.

Οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακά εγκαύματα και οι UVA προκαλούν βαθύτερη, πιο μακροπρόθεσμη βλάβη. Και τα δύο είδη ακτινοβολίας συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος και γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα αντηλιακό που μπορεί να μπλοκάρει και τα δύο. Για παράδειγμα, δείκτης αντηλιακής προστασίας UVB 20 σημαίνει ότι αν, χωρίς αντηλιακή προστασία, μπορείς να μείνεις στον ήλιο για 30 λεπτά μέχρι να αρχίσει το δέρμα να κοκκινίζει, με το αντηλιακό φίλτρο SPF 20 μπορείς να μείνεις στον ήλιο για 20 φορές περισσότερο. Ιδανικά, λοιπόν, επίλεξε αντηλιακό με SPF το λιγότερο 30+ και ανώτερο 50 (τα αντηλιακά με SPF 50 μπλοκάρουν το 98% της ακτινοβολίας).

Λάθος

Χρησιμοποιείς το περσινό σου αντηλιακό που δεν έχει τελειώσει ακόμη, εφόσον έμεινες ευχαριστημένος.

Σωστό

Στην αρχή κάθε καλοκαιριού πρέπει να προμηθεύεσαι νέα αντηλιακά, γιατί έχουν ημερομηνία λήξης και διάρκεια ζωής περίπου ένα έτος. Καθώς περνάει ο καιρός, αλλοιώνεται η σύνθεσή τους και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη προστασία, αλλά και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ερεθισμός. Επίσης, τα αντηλιακά επηρεάζονται από τη ζέστη και τον ήλιο, οπότε αν δεις αλλοίωση ή διαχωρισμό στην υφή τους, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείς. Τέλος, αν παρατηρήσεις κάποια δερματική αντίδραση, π.χ. κοκκινίλα, σταμάτα αμέσως τη χρήση.

Λάθος

Βάζεις μόνο μία φορά αντηλιακό και νομίζεις ότι είσαι καλυμμένος για όλη την ημέρα.

Σωστό

Όλα τα αντηλιακά έχουν δράση για περίπου 2 ώρες, εκτός και αν κολυμπήσεις ή αν ιδρώσεις, οπότε πρέπει να ξαναβάλεις πιο σύντομα. Σύμφωνα με τους δερματολόγους και με πολλαπλές επιστημονικές μελέτες, θα πρέπει να βάζεις κάθε φορά, σε όλο το σώμα, ποσότητα αντηλιακού αντίστοιχη με ένα σφηνοπότηρο, για κάθε μία ώρα που είσαι στον ήλιο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε μόνο το 1/4 ή το μισό της παραπάνω συνιστώμενης δοσολογίας, κυρίως για λόγους οικονομίας.

Λάθος

Βάζεις χαμηλό δείκτη προστασίας για να μαυρίσεις πιο εύκολα.

Σωστό

Μην ανησυχείς για το μαύρισμα σου, γιατί μαυρίζεις και με μεγάλο δείκτη προστασίας. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεις το μαύρισμα σου σταδιακά και όχι απότομα, και έτσι διατηρείται και για πολύ περισσότερο. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απότομη έκθεση στον ήλιο (και μάλιστα χρησιμοποιώντας αντηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας) αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος περισσότερο απ’ ότι η σταδιακή έκθεση, οπότε μην κάθεσαι στον ήλιο με τις ώρες χωρίς αντηλιακό ή με χαμηλό δείκτη προστασίας γιατί σίγουρα δεν κερδίζεις τίποτα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com