Ενημέρωση με ένα κλικ

Τζανάκης: Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά κυρίως νέους και παιδιά

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα και την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα».

«Με ανησυχεί ιδιαιτέρως ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε πανελλαδικώς. Θα περιμένουμε με αγωνία την επόμενη εβδομάδα να δούμε αν το αυξητικό μοτίβο παγιωθεί. Τότε θα πρέπει να ανησυχούμε», δήλωσε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο «MEGA».

Η μετάλλαξη «Δέλτα» εγείρει την ανησυχία των ειδικών και της κυβέρνησης, με την Κρήτη να βρίσκεται  στο επίκεντρο. Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «παρόλο που το νησί συγκεντρώνει αρκετά κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, παραμένει σε καλή επιδημιολογική κατάσταση».

«Λίγο μας τα χαλάει το Ρέθυμνο που έχει ένα επιδημιολογικό φορτίο μεγαλύτερο απ’ ό,τι θα θέλαμε».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει να μην αγνοούνται οι παράγοντες που οδηγούν στην εξάπλωση της πανδημίας, όπως είναι ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα ότι λόγω της εκτεταμένης ιχνηλάτησης τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί.

«Πρέπει να τα ψάξουμε και να κάνουμε παρεμβάσεις. Υπάρχει πιθανότητα να απομονωθεί (σ.σ. το στέλεχος ‘Δέλτα’) και να καθυστερήσει η καθιέρωσή της σαν το επικρατούν στέλεχος».

Η «Δέλτα» χτυπάει τους νέους

Το ινδικό στέλεχος φαίνεται να έχει ιδιαίτερη προτίμηση σρτους νέους, έως 30 ετών, αφού τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα είναι νεαρής ηλικίας και έχουν περάσει τη νόσο ελαφριά. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποτελούν ισχυρή βάση, ώστε να  εξαχθούν συμπεράσματα και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα από τα λίγα περιστατικά που έχουμε, καθώς είναι νέοι. Θα πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί αυτή η μετάλλαξη σε άνω των 50 ετών ανθρώπους, οι οποίοι το περνούν βαριά».

«Είναι μια μετάλλαξη που φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πολύ εύκολα το ανοσοποιητικό των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Είναι επικίνδυνη», σημειώνει ο καθηγητής, καθώς έχουν νοσήσει και παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία των νέων.

Θολό είναι το τοπίο και γύρω από τη μετάλλαξη «Δέλτα+», αφού ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι εμβολιασμένοι πολίτες κινδυνεύουν λιγότερο.

«Δεν έχουμε κανένα κρούσμα σε εμβολιασμένο προς στιγμήν. Είμαστε πάνω από 35% εμβολιασμένοι πλήρως, άρα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας  που μαζί με τον καιρό δημιουργούν συνθήκες βραδείας μεταδοτικότητας και διασποράς».

Ο εμβολιασμός των ενηλίκων σε προτεραιότητα 

Μεγάλη είναι η συζήτηση γύρω από τον εμβολιασμό των παιδιών, καίριας όμως σημασίας είναι ο εμβολιασμός πρωτίστως όλων των ενηλίκων.

«Καλό θα είναι να εμβολιαστούν πρώτα οι ενήλικες και μετά τα παιδιά. Δε θα βγάλουν τα παιδιά το φίδι από την τρύπα».

Ανησυχία για τα κρούσματα

Πέρα από την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα», ανησυχία υπάρχει και για τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες πανελλαδικά.

«Με ανησυχεί ιδιαιτέρως ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε πανελλαδικώς. Θα περιμένουμε με αγωνία την επόμενη εβδομάδα να δούμε αν το αυξητικό μοτίβο παγιωθεί. Τότε θα πρέπει να ανησυχούμε».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός ιερέων

Σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες της εκκλησίας της Ελλάδας σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών, με τον καθηγητή Τζανάκη να σημειώνει πως ο εμβολιασμός όλων των ιερέων πρέπει να γίνει υποχρεωτικός.

«Κάνω δημόσια έκκληση στον αρχιεπίσκοπο να επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους παπάδες. Είναι άτομα υπερμεταδότες αν νοσήσουν. Πρέπει να είναι στις ομάδες του υποχρεωτικού εμβολιασμού» κατέληξε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι να φοβάται κανείς από το εμβόλιο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com