Τζανάκης: Η μετάλλαξη Δέλτα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα
Στα εργαστήρια Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ταυτοποιούνται καθημερινά νέα δείγματα του μεταλλαγμένου ιού Δέλτα. Ανά μία εβδομάδα με δέκα ημέρες διπλασιάζεται ο αριθμός τους, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.
Ο μεταλλαγμένος ιός Δέλτα του κορωνοϊού αποτελεί τον νέο “μπαμπούλα” της πανδημίας. Έχει κατά 60% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τον βρετανικό ιό (Άλφα) και διαφεύγει σε ένα ορισμένο ποσοστό από την ανοσία των εμβολίων, με αποτέλεσμα να απειλεί την ομαλή επιστροφή των πολιτών στην κανονικότητα.
Μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων και στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών να είναι πολύ μεγαλύτερος, όπως αποκαλύπτει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Τα αποτελέσματα στη χώρα μας θα φανούν μετά από ένα με ενάμιση μήνα, όπως εκτιμά.
“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καινούργια κρούσματα. Η ιχνηλάτηση πάει καλά και απομονώνονται έγκαιρα. Ευτυχώς είναι συρροές ανθρώπων που συμμετείχαν σε κάποιες εκδηλώσεις και δεν είναι μεμονωμένα διάσπαρτα περιστατικά. Κάθε εβδομάδα διπλασιάζονται. Παρά ταύτα, το Ηράκλειο και η Κρήτη πάει καλύτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά αυτά θα τα δούμε επιδημιολογικά σε δύο εβδομάδες”, σημειώνει.
Τζανάκης: “Τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα μάλλον αποτελούν το 2 έως 5% των κρουσμάτων πανελλαδικά”
Η Κρήτη δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο των μεταλλαγμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος στις αρχές Μαρτίου ήταν η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα, όπου κυριάρχησε η μετάλλαξη Άλφα (βρετανική) και μάλιστα πολύ σύντομα άγγιξε ποσοστό άνω του 80%.
“Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει το στέλεχος Δέλτα και στην υπόλοιπη Ελλάδα ίσως στην ίδια έκταση με την Κρήτη, αλλά δεν έχει εντοπιστεί ακόμα. Στην Κρήτη τα εντοπίζουμε πολύ γρήγορα, λόγω των δεξιοτήτων του Ιολογικού Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Και τα βρετανικά εμείς τα πρωτοβρήκαμε και μετά αποδείχθηκε ότι ήταν σε όλη την Ελλάδα. Κάνουμε πιο καλή επιτήρηση εξαιτίας του εργαστηρίου”, σημειώνει ο Καθηγητής.
Με τη μεγάλη εμπειρία του στα μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης, τα οποία σε όλη την πανδημία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστα, ο κ. Νίκος Τζανάκης εκτιμά, όπως λέει, πως η πραγματική συχνότητα των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ινδικού ιού μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 2 έως 5% και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, είναι καθησυχαστικός:
“Εγώ υπολογίζω ότι είναι μεταξύ 2 – 5% ήδη σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα, ή το πολύ κάθε δέκα μέρες. Δεν είναι να πανικοβαλλόμαστε. Η Κρήτη παρ’ ότι είχε βρετανική μετάλλαξη από τον Γενάρη πήγε πολύ καλύτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η εξήγηση μπορεί να είναι το γεγονός ότι είναι ο καιρός πιο ζεστός και πιθανώς οι άνθρωποι τήρησαν καλύτερα τα μέτρα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν υπάρχουν εδώ μέσα μαζικής συγκοινωνίας, μετρό κλπ που είναι χώροι οι οποίοι είναι χώροι υψηλής μετάδοσης. Όλα αυτά μαζί”, επισημαίνει ο ειδικός.
“Η μετάλλαξη Δέλτα ενδέχεται να επικρατήσει στην Ελλάδα σε περίπου ενάμιση μήνα”
Όπως έχει ήδη προβλέψει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) ο μεταλλαγμένος ινδικός ιός -που πλέον λέγεται «Δέλτα» και θα επικρατήσει στο 90% των νέων διαγνώσεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας, όπως έχουν καταλήξει και οι Έλληνες επιστήμονες.
Ο επιστήμονας εξηγεί: “Θα επικρατήσει κάποια στιγμή. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα ή πόσο μπορούμε να την επιβραδύνουμε. Εδώ στην Ελλάδα, είμαστε συνήθως ένα με ενάμιση μήνα πίσω από τις εξελίξεις του κορωνοϊού σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, π.χ. από την Αγγλία και την Πορτογαλία. Άρα, σε ένα με ενάμιση μήνα θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα εδώ. Αν έχουμε.. Από τα μέσα Αυγούστου και μετά δηλαδή, και μέχρι τον Σεπτέμβριο”, σημειώνει.
Μετάλλαξη Δέλτα: Ασαφές το θέμα της επιβάρυνσης στα συστήματα Υγείας
Το 90% των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό στο Ισραήλ αποδείχθηκε ότι σχετίζεται με τη μετάλλαξη «Δέλτα». Εντωμεταξύ, οι περίπου μισοί ενήλικες από αυτούς ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer.
Το γεγονός αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να επιβάλει εκ νέου το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους – και για εμβολιασμένους – καθώς και άλλους περιορισμούς που είχαν αρθεί πρόσφατα, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του νέου πιο μεταδοτικού στελέχους.
Ωστόσο, προς το παρόν υπάρχει ασάφεια ως προς το θέμα της βαρύτητας των συμπτωμάτων, από την μόλυνση με τον νέο ιό στους εμβολιασμένους. Στις χώρες που έχει επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα, πάντως μέχρι στιγμής, δεν έχει φανεί μεγαλύτερη επίπτωση στα συστήματα ή υγείας ή αύξηση στα ποσοστά της θνητότητας.
Οι Έλληνες επιστήμονες επιχειρούν να συλλέξουν στοιχεία από χώρες στις οποίες έχει ήδη επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα, ώστε να μελετήσουν τη συμπεριφορά του νέου ιού και να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα, σημειώνει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
“Προσπαθούμε τώρα να πάρουμε τα στοιχεία που υπάρχουν από την Πορτογαλία για να στήσουμε το δικό μας μοντέλο εξομοίωσης, για να δούμε τι θα μας δώσει. Η Πορτογαλία βαδίζει αυτή τη στιγμή με 1.200 – 1.300 κρούσματα τη μέρα και συγκεκριμένα από 800 έως 1.200. Είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Είναι όπως όταν ήμασταν εμείς την περίοδο στα τέλη του Μάη. Προς στιγμήν, δεν υπάρχει επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας και είναι χαμηλά οι θάνατοι εκεί”, επισημαίνει.
Μετάλλαξη Δέλτα: Ο πλανήτης στον «κλοιό» του επικίνδυνου στελέχους
Ωστόσο, ο ιός πρέπει να κρατηθεί σε “χαμηλά” επίπεδα για να μην υπάρξουν επιπτώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, σημειώνει ο επιστήμονας:
“Η παραλλαγή Δέλτα στέλνει πολύ κόσμο στο νοσοκομείο. Το πρόβλημα είναι να μην ξεφύγει. Αυτό είναι. Αν καταλήξουμε πάλι με 2 και 3 και 4 χιλιάδες κρούσματα θα επιβαρυνθεί σίγουρα το σύστημα υγείας. Το στέλεχος Δέλτα είναι επικίνδυνο δυνητικά. Μπορεί να προκληθεί πρόβλημα, χρειάζεται να προσέξουμε”, καταλήγει.