Η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής ρομποτικής θα καλύψει μέχρι το 2025 κύκλο 430 εκατ. δολαρίων
Η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής ρομποτικής θα καλύψει μέχρι το 2025 κύκλο 430 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνει η καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής Σχολή Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Δήμητρα Χατζηπαύλου- Λίτινα, σε ανακοίνωσή της που θα παρουσιάσει στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 22-23 Μαΐου 2021.
Σύμφωνα με την κ. Χατζηπαύλου-Λίτινα, τα κέρδη από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης συνδυάζονται με τον αυτοματισμό, την επιτάχυνση της παραγωγής, την αποτελεσματικότητα, την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους στον χώρο εργασίας, τη μείωση του ανθρώπινου σφάλματος, την ελεγχόμενη επαναληψιμότητα και τη μείωση στους χρόνους εκπαίδευσης. Τα δε πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν: την ακρίβεια, την έλλειψη κόπωσης, αξιοπιστία, παραγωγή, αύξηση κέρδους, ποιότητα, ταχύτητα, εξοικονόμηση ενέργειας και κεφαλαίου.
Στην ανακοίνωσή της, με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές στη Φαρμακοβιομηχανία και στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού», η κ. Χατζηπαύλου -Λίτινα υπογραμμίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη Φαρμακευτική Επιστήμη. Παράλληλα, αναφέρει ότι οι σημαντικότερες προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη Φαρμακευτική περιλαμβάνουν: τη μείωση της ανθρώπινης ευθύνης- εμπλοκής, τη μείωση του ανθρώπινου ελέγχου, τη μείωση του ανθρώπινου λάθους, προβλήματα ασφάλειας και την υποτίμηση των ανθρωπίνων δεξιοτήτων.