Τσιόδρας: “Μία στις 100.000 η πιθανότητα θρομβώσεων από το AstraZeneca”
Μετά από αρκετό καιρό απουσίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε δημόσια εμφάνιση, καθώς μίλησε στην Ακαδημία Αθηνών για την πανδημία, στην εκδήλωση με τίτλο “Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας”.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι οι αβεβαιότητες αναφορικά με την Covid-19 εξακολουθούν να υπάρχουν στις τάξεις των επιστημόνων παρότι έχει περάσει ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας, ενώ συνέκρινε τον κορονοϊό με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σημείωσε ότι τα εμβόλια πρώτον “δεν έχουν ζωντανό ιό”, παρά “διδάσκουν την άμυνά μας πώς να σκοτώσει τον ιό” και δεύτερον, “οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή”.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Ισραήλ το οποίο έχει εμβολιάσει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση να περιοριστεί και να παραμείνει ελεγχόμενη.
AstraZeneca και θρομβώσεις
Παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των θρομβώσεων που έχουν προκύψει μετά από εμβολιασμούς με AstraZeneca, λέγοντας πως “στο χειρότερο σενάριο” τα περιστατικά αυτά αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000.
Έκανε λόγο για τα μεγάλα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού σε σχέση με την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης ενέργειας, σημειώνοντας ότι ακόμη και στο εμβόλιο της ιλαράς, ένας στους 40.000 μπορεί να εμφανίσει θρόμβωση ή πορφύρα. “Η πιθανότητα κάποιος από ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους τις 28 ημέρες μετά το εμβόλιο να πάθει τροχαίο ατύχημα είναι μία στις 10.000” συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη αντιικά φάρμακα κατά του κορονοϊού που θα μπορούσαν να χορηγηθούν στην αρχή της νόσου. “Ακόμα, ένα χρόνο μετά, ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ως εκ τούτου, επισήμανε ότι τα εμβόλια είναι αυτή τη στιγμή η μόνη ορατή λύση για τον περιορισμό της πανδημίας. “Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα”, είπε ο κ. Τσιόρδας.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά, το μέλλον εξαρτάται από τον εμβολιασμό, σημειώνοντας ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85%.
Μέτρα μέχρι να τελειώσουν οι εμβολιασμοί
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε ότι τον τελευταίο καιρό τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού αφορούν τις ηλικίες 20 έως 50 ετών ενώ τόνισε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού, παρότι αναγνώρισε ότι “το lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι” καθώς έχει συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς κ.α.
Τέλος, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και χτυπά περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.