Ενημέρωση με ένα κλικ

Το Ισραήλ «άνοιξε την πόρτα» στην εποχή μετά το εμβόλιο

Το Ισραήλ αποτελεί την πρώτη χώρα που αρχίζει να βγαίνει από την πανδημία Covid-19, αναχαιτίζοντας τη διασπορά με μαζικούς εμβολιασμούς. Ήδη, άνοιξαν τα εστιατόρια και τα μπαρ. Οι παραστάσεις, οι συναυλίες και οι αθλητικοί αγώνες γίνονται πλέον με την παρουσία θεατών. Η πληρότητα στους αγώνες ποδοσφαίρου είναι στο 50%, καθώς πρόκειται για ανοιχτούς χώρους. Στα γήπεδα μπάσκετ «ξεκλείδωσε» το 30% της χωρητικότητας.

Και στην Ελλάδα θα έρθουν καλύτερες μέρες λέει ο προπονητής Γιάννης Σφαιρόπουλος. «Στο δικό μας το γήπεδο ένας πολύ γνωστός τραγουδιστής έκανε συναυλίες με χίλια άτομα για πέντε μέρες. Αυτό το λέω για την Ελλάδα για τους δικούς μας καλλιτέχνες, τραγουδιστές για όλο τον κόσμο. Σιγά- σιγά θα έρθουν καλύτερες μέρες. Εύχομαι να γίνει αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Προϋπόθεση για να παρακολουθήσει κανείς μια συναυλία, έναν αγώνα ή ακόμα και για να πάει σε ένα εστιατόριο είναι να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μέχρι τις 25 Μαρτίου είχε εμβολιαστεί το 56% του πληθυσμού, με το σκεύασμα της Pfizer. Στη χώρα έχει αρχίσει να αλλάζει η ψυχολογία. Αυτό φαίνεται -μεταξύ άλλων- στα θέατρα, την εστίαση, το λιανεμπόριο, τα γυμναστήρια, και τα γήπεδα.

«Θα έχουμε περίπου 3 χιλιάδες κόσμο από εδώ και πέρα», αναφέρει ο Γ. Σφαιρόπουλος ο οποίος προπονεί τη μεγαλύτερη και πιο ιστορική ομάδα καλαθοσφαίρισης του Ισραήλ, Μακάμπι Τελ Αβίβ. «Μέχρι στιγμής, δόξα τω Θεώ, δεν είχαμε κανένα κρούσμα. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Γενικά, είναι εντελώς διαφορετικό όταν παίζεις σε άδειο γήπεδο. Ο αθλητισμός είναι πολύ πιο δύσκολος όταν δεν έχεις κόσμο στο γήπεδο.

Παίζεις ένα άθλημα χωρίς την υποστήριξη του κόσμου. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα, είναι πιο κρύα η ατμόσφαιρα, πιο ψυχρό το κλίμα. Δεν υπάρχει ο φανατισμός, δεν υπάρχει το “ σπρώξιμο” του κόσμου προς τον αθλητή, να υπερβεί τα όρια του για να κερδίσει έναν αγώνα. Δεν υπάρχουν οι εναλλαγές των συναισθημάτων μέσα σε ένα παιχνίδι όταν βάζεις ένα καλάθι ή όταν “τρως”. Αλλάζει το παιχνίδι» περιγράφει.

Η πανδημία άλλαξε και το «παιχνίδι» στην πολιτική σκακιέρα του Ισραήλ εξηγεί ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Πεκλάρης που ζει στο Τελ Αβίβ και εργάζεται στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. «Ο Νετανιάχου είχε όλο τον κόσμο απέναντί του. Έβλεπε ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα να διαδηλώνουν εναντίον του. Όμως, από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία έδειξε ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης και υποσχέθηκε ότι θα την τελειώσει γρήγορα. Το έκανε και η ατμόσφαιρα άλλαξε συνολικά».

Η ατμόσφαιρα αρχίζει να αλλάζει και σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Τα αεροδρόμια άνοιξαν έπειτα από δυο μήνες. Παράλληλα, ξεκίνησε ο εσωτερικός τουρισμός. Ο καιρός βοηθάει την κατάσταση αφού η θερμοκρασία στη χώρα αγγίζει τους 36 βαθμούς Κελσίου. «Σε ανοιχτούς χώρους οι άνθρωποι κυκλοφορούν με κατεβασμένες μάσκες. Δύο στους δέκα τις φορούν κανονικά. Τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι ασφυκτικά γεμάτα» συμπληρώνει ο Α. Πεκλάρης.

«Λίγα πράγματα έμειναν ακόμα που μας δυσκολεύουν» λέει, μιλώντας ο Θεσσαλονικιός Ιάκωβος Φλορεντίν, ο οποίος διαμένει με την οικογένεια του στο Ρισόν Λε Ζιόν. Τα παιδιά του πρόσφατα ξεκίνησαν ξανά να πηγαίνουν στο σχολείο. Όμως, το πρόγραμμα και το επιτρεπόμενο όριο μαθητών στις τάξεις έχει αλλάξει. Το Δημοτικό πηγαίνει στα μαθήματα τρεις φορές την εβδομάδα και το Γυμνάσιο δυο αλλά, για πιο πολλές ώρες. Η ύλη που δεν καλύπτεται στα δια ζώσης μαθήματα διδάσκεται διαδικτυακά.

«Η ηλικία που επιτρέπεται εδώ ο εμβολιασμός είναι 16 ετών και άνω» προσθέτει ο Ι. Φλορεντίν και παρατηρεί ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν σωστός. Εκείνο που περιμένει τώρα ο σαρανταδιάχρονος Ελληνοεβραίος είναι να ξεκινήσουν οι πτήσεις εξωτερικού για να μπορέσει να επισκεφτεί τη μητέρα του στη χώρα μας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com