Το Εθνικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας σε ψηφιακή εκδήλωση της ΝΔ
«ΠροσΕΧΩ – Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας» ήταν το θέμα ψηφιακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Στεργίου με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων, μελών της Πολιτικής Επιτροπής και στελεχών των Γραμματειών του Κόμματος. Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν η Α.Ε. πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Σαρλότ Σάμελιν και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης. Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής Χρήστος Κέλλας και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο Γιώργος Στεργίου τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία, ήδη από την περίοδο της αντιπολίτευσης, υπήρξε το μοναδικό κόμμα που ανέδειξε τόσο τις επιπτώσεις από τα τροχαία ατυχήματα όσο και τις πολιτικές εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να αποκτήσουμε κουλτούρα οδικής ασφάλειας. Τώρα ως κυβέρνηση προχωράμε στην υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου δράσης με στόχο να μειώσουμε τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα κατά 50% μέχρι το 2030 και να τα μηδενίσουμε έως το 2050», υπογραμμίζοντας: «Όταν το διακύβευμα είναι η ανθρώπινη ζωή τότε έχουμε υποχρέωση να θέτουμε φιλόδοξους στόχους και να κάνουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου να τους πετύχουμε».
Η Σάρλοτ Σάμελιν αναφέρθηκε σε πτυχές του σουηδικού προγράμματος «Όραμα για μηδενικές απώλειες» (Vision Zero) που έχει ήδη φέρει τη χώρα της στη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη σε θανάτους και τραυματισμούς από τροχαία δυστυχήματα. Σημείωσε ότι το βασικό μότο αυτής της διαρκούς προσπάθειας είναι ότι «η γνώση σώζει ζωές» καθώς όσο περισσότερα στοιχεία συλλέγονται και επεξεργάζονται από τις Αρχές τόσο πιο αποτελεσματικές γίνονται οι πολιτικές που ασκούνται. Κλείνοντας την εισήγησή της, έκανε ειδική αναφορά στη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών και μεταφοράς τεχνογνωσίας στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030 το οποίο στηρίζεται στο τετράπτυχο: Ασφαλείς δρόμοι, Υπεύθυνοι οδηγοί, Κυκλοφοριακή παιδεία, Δίκαιοι κανόνες για όλους. Τόνισε μάλιστα ότι «η Ελλάδα ίσως για πρώτη φορά μετουσιώνει τη βούληση να βελτιώσουμε το επίπεδο της οδικής ασφάλειας σε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, διοικητικές ενέργειες, δράσεις και έργα μέσα από ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο».
Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 εισάγεται στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων η θεματική ενότητα της Οδικής Ασφάλειας και της Κυκλοφοριακής Αγωγής σε όλα τα σχολεία της χώρας μας.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανέδειξε ως σημαντική προϋπόθεση για την Οδική Ασφάλεια την ανάγκη δημιουργίας πόλεων βιώσιμων και φιλικών στη μικροκινητικότητα με στοχευμένες παρεμβάσεις από τους Δήμους για την καθημερινή μετακίνηση των πολιτών. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη αξιοποίησης όλων των υφιστάμενων Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής ακόμα κι εκείνων που έχει σταματήσει η λειτουργία τους.
Τέλος, ο Χρήστος Κέλλας έκανε μια σύντομη αναδρομή στις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την Οδική Ασφάλεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος, Έλενα Ράπτη και Αθανάσιος Λιούτας, οι επικεφαλής των Γραμματειών του κόμματος ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας Πίστη Κρυσταλλίδου.