Ενημέρωση με ένα κλικ

Δένδιας: “Η ευρωπαϊκή έκθεση για την Τουρκία να περιλαμβάνει τη λήψη περιοριστικών μέτρων”

Την ανάγκη η ευρωπαϊκή έκθεση που θα υποβληθεί από τους θεσμούς για την Τουρκία να είναι ισορροπημένη, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν (Gordan Grlić Radman), ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

«Πρέπει να έχει προτάσεις τόσο για θετική ατζέντα όσο και για προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, στην περίπτωση που η γειτονική Τουρκία μπει ξανά στον πειρασμό να έχει παραβατική συμπεριφορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας συζήτησε ακόμη με τον Κροάτη ομόλογό του το πλαίσιο των συζητήσεων Ελλάδας και Τουρκίας και τι ακριβώς είναι οι «διερευνητικές επαφές που δεν είναι διαπραγματεύσεις».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί αντήλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν στον αγωγό φυσικού αερίου TAP και στις κάθετες διακλαδώσεις, όπως ο αγωγός Ιονίου-Αδριατικής.

Συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, με τον κ. Δένδια να ευχαριστεί τον ομόλογό του για τη συμπαράσταση που έδειξε η Κροατία με την επίσκεψη μάλιστα του πρωθυπουργού κ. Πλένκοβιτς «κατά τη διάρκεια της κροατικής προεδρίας στα σύνορα στον Έβρο όταν επιχειρήθηκε η μαζική προώθηση μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος», καθώς και για την απόφαση να φιλοξενήσει 12 ασυνόδευτα ανήλικα από την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Κροατίας στον πυρήνα της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της ζώνης Σένγκεν και της ζώνης του ευρώ», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας. «Συμφωνήσαμε ότι η υπόθεση των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και κοινό στόχο», σημείωσε ο κ. Δένδιας και επανέλαβε τη βούληση της Ελλάδας για διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την Αλβανία μόλις συμπληρωθούν τα κριτήρια που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι συζητήθηκε το κροατικό non paper για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το οποίο και η Ελλάδα έχει συνκηδεμονεύσει.

Συμφωνήθηκε ακόμη η ανάγκη στενής συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, με τον υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει ότι η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια της Κροατίας να γίνει μέλος των Med7.

«Ακριβώς επειδή δεν έχουμε διμερείς διαφορές, πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ πάνω στη θετική ατζέντα, να προάγουμε τις οικονομικές μας σχέσεις, τις προσπάθειες για κοινή κατανόηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων, για κοινή αντίληψη του μέλλοντός μας γύρω από τη Μεσόγειο, καθώς και του τρόπου διαχείρισης των θεμάτων διαχωρισμού θαλασσίων ζωνών που δημιουργεί η Μεσόγειος και που αντιμετωπίζονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο της UNCLOS», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Τέλος, ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον ομόλογό του για την επιτυχή έκβαση της κροατικής προεδρίας που ήταν η πρώτη χώρα που έπρεπε η προεδρία της να προσαρμοστεί στα εξαιρετικά δύσκολα δεδομένα της πανδημίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com