Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Διευκρινίσεις για το σχέδιο διαχείρισης των συναθροίσεων
Διευκρινίσεις σχετικά με την φιλοσοφία, τους στόχους αλλά και τα σημεία που προκάλεσαν θόρυβο τις τελευταίες μέρες, σχετικά με το Νέο Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων, δίνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσα από 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το περιεχόμενο του, προκειμένου να άρει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από συγκεκριμένα άρθρα του.
Στο κείμενο, που αναρτήθηκε σε ειδικό banner των ιστοσελίδων του υπουργείου και της ΕΛΑΣ, επισημαίνεται ότι το σχέδιο καταρτίστηκε για την εφαρμογή του νόμου για τις συναθροίσεις, με στόχο κυρίως την αντιμετώπιση ενός άλυτου μέχρι σήμερα προβλήματος, που είναι η υπερβολική όχληση της ζωής της Πόλης από μικρό αριθμό διαδηλωτών και τονίζεται ότι «η Αστυνομία θέτει δημόσια κανόνες της δικής της λειτουργίας, αυτοδεσμεύεται και προτείνει σειρά διευθετήσεων σε δημοσιογράφους και διαδηλωτές».
Κάνει λόγο για καινοτομίες, που ξεκινούν από την επικοινωνία των διοργανωτών με την αστυνομία και αποσκοπούν στην ήπια διαχείριση τυχόν επεισοδίων και τη χρήση μέτρων που θα μειώσουν την ένταση. Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο παραδέχεται ότι οι αστυνομικοί δεν έχουν την εκπαίδευση να υλοποιήσουν τους στόχους και γίνεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο κείμενο αναφέρονται οι αλλαγές που εισάγονται στην αντιμετώπιση μιας συνάθροισης, δίνονται εξηγήσεις για την χρήση του taxinet, στην επικοινωνία των διοργανωτών με την Αστυνομία, λέγοντας ότι δεν είναι φακέλωμα, αλλά προστατεύει τα στοιχεία τους, αλλά και για τον οριοθετημένο χώρο για δημοσιογράφους, για τους οποίους τονίζει ότι μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν.
Το υπουργείο κάνει ειδική αναφορά στις κάμερες που θα φέρουν οι αστυνομικοί στις διαδηλώσεις, αποκαλώντας την «καινοτομία αυτοσυγκράτησης», και αναλύει πώς θα γίνεται η αξιολόγηση της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μειώνει το βαθμό της αυθαίρετης κρίσης.
Εξηγεί ακόμα τι σημαίνει η λογοδοσία της Αστυνομίας για κάθε ενέργεια της και επισημαίνει ότι ο έλεγχος της κλιμάκωσης των μέτρων αντίδρασης της Αστυνομίας σε περίπτωση επεισοδίων με τελευταία τα δακρυγόνα, είναι βασικό στοιχείο του σχεδίου και το χαρακτηρίζει ρεαλιστικό.
Ολόκληρο το κείμενο με τις 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Συναθροίσεων στο σύνδεσμο: http://www.mopocp.gov.gr/images/stories//2021/27012021erotiseisapantiseis.pdf