Κοντοζαμάνης: Καμία επίρριψη ευθυνών στους υγειομικούς
“Θέλω να είμαι σαφής, αν διαβάσει κανείς τη δήλωσή μου, θα δει ότι δεν υπάρχει καμία επίρριψη ευθυνών και λυπάμαι πολύ που αναπαράγεται αυτό περί επίρριψης ευθυνών”.
Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του στον “Real 97,8” o αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
“Σε καμία περίπτωση δεν επιρρίπτουμε ευθύνες, αλλά είπαμε ότι ο γιατρός κρίνοντας τα κλινικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιστημονικά δεδομένα τους ασθενούς, της νοσηρότητας, είναι αυτός που θα κρίνει αν αυτός ο ασθενής χρειάζεται να εισαχθεί σε ΜΕΘ ή όχι. Δεν αποφασίζει το υπουργείο Υγείας. Είναι μια ιατρική πράξη η εισαγωγή στη ΜΕΘ. Και θέλω να επαναλάβω καμία επίρριψη ευθυνών. Λυπάμαι γιατί υπήρξε αυτή η επίθεση στο πρόσωπό μου, γιατί από το 1999 είμαι στο Σύστημα Υγείας και γνωρίζω πολύ καλά τον αγώνα που δίνουν οι γιατροί και όλο το προσωπικό για να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Μάλιστα είπαμε ότι ειδικά τώρα την περίοδο της πανδημίας, δεν χρειάστηκε κανένας συμπολίτης μας και δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ. Είχαμε ΜΕΘ, όποιος χρειάστηκε να μπει σε ΜΕΘ, μπήκε. Επομένως, λυπάμαι γιατί δημιουργήθηκε μια παρεξήγηση από έναν τίτλο μιας δημοσίευσης χωρίς να αναγνωσθεί η δήλωσή μου” συμπλήρωσε.
“Υπάρχει ένα γεγονός, μια καθυστερημένη δήλωση κρουσμάτων στην Κοζάνη από ένα ιδιωτικό εργαστήριο στο μητρώο του κορωνοϊό. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν έχει επηρεάσει σε κανένα επίπεδο την απόφαση για την λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς στη συγκεκριμένη περιοχή και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή αν συνέβαινε. Οι αποφάσεις για την επιβολή τοπικών μέτρων λαμβάνονται κατόπιν ανάλυσης των επιδημιολογικών δεδομένων και λαμβάνοντας υπόψιν κι άλλους δείκτες που αφορούν την πορεία της πανδημίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Παράγοντες είναι για παράδειγμα η πίεση στο ΕΣΥ, ο δείκτης θετικότητας, η παρουσία ευπαθών ομάδων, επιδημιολογικές τάσεις που αφορούν εβδομαδιαία δεδομένα. Το σύνολο όλων αυτών των πληροφοριών μαζί με τα δεδομένα από την ιχνηλάτηση αναλύονται καθημερινά και με ειδικούς αλγορίθμους λαμβάνονται οι αποφάσεις. Γι’αυτό θέλω να είμαι σαφής ότι σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο γεγονός δεν έχει επηρεάσει την απόφαση για λήψη μέτρων περιορισμού” εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
“Δεν είναι ανακοίνωση των κρουσμάτων, είναι καταχώρηση στο εθνικό μητρώο του κορωνοϊού. Τα κρούσματα που ανακοινώνονται και ενημερώνονται και τα νοσοκομεία και οι ασθενείς έχουν να κάνουν με την ημέρα δειγματοληψίας. Άρα αυτά τα 52 θα έρχονταν να προστεθούν στα κρούσματα που εκείνες τις ημέρες είχαμε στην περιοχή και μας οδήγησαν σε μέτρα, θα είχαμε περισσότερα. Σημασία έχει η ημέρα λήψης του δείγματος, άρα προστίθενται αυτά στα κρούσματα του Νοεμβρίου” σημείωσε.
“Δεν υπάρχουν διπλά βιβλία. Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις από όσους συλλέγουν στοιχεία, όπως η συγκεκριμένη περίπτωση έχει υποχρέωση το εργαστήριο που έκανε την εξέταση, έχει επιληφθεί του θέματος η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Εφόσον διαπιστώνεται καθυστερημένη δήλωση κρούσματος, ο ΕΟΔΥ ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές ώστε να επιβληθούν κυρώσεις. Ο ΕΟΔΥ εξετάζει όλα τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του με βάση την ημερομηνία λήψης του δείγματος. Εδώ έχουμε διαφορετική ημερομηνία λήψης του δείγματος και καταχώρησης του δείγματος” πρόσθεσε.
Σχετικά με την εικόνα της πανδημίας τόνισε ότι “η εικόνα είναι καλύτερη, βελτιώνεται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει, υπάρχουν περιοχές που είναι ας το πω αυξημένα τα κρούσματα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Αξιολογούμε κάθε ημέρα τα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε κατόπιν της εισήγησης των ειδικών, στις αποφάσεις εκείνες που θα καθορίσουν το άνοιγμα της αγοράς”.