Οι θρεπτικές τροφές για άτομα με υπέρταση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις.
Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να ξεφύγει από το ελεγχόμενο στάδιο.
Πέρα από την φαρμακευτική αγωγή, οι αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων συμπεριλαμβάνουν την αυστηρή τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία να βασίζετε σε θρεπτικές, κατάλληλες τροφές.
Παρακάτω, θα δείτε μια λίστα με τις πιο θρεπτικές τροφές, που μπορούν να συμπεριληφθούν στην καθημερινή διατροφή των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση:
1. Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το σαγκουίνι και τα μανταρίνια, μπορεί να δράσουν αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αποτελούν πλούσιες πηγές πολλών βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και άλλων φυτικών ενώσεων, που έχουν ευεργετικά οφέλη για την καρδιά και τη συνολική υγεία.
2. Λαχανικά
Πολλά λαχανικά, ιδίως τα καρότα, το σέλινο, οι ντομάτες, το μπρόκολο και το σπανάκι, διαθέτουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν θετικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην υγεία της καρδιάς.
3. Σέσκουλα
Το σέσκουλο είναι φυλλώδες πράσινο λαχανικό, γεμάτο με σημαντικά συστατικά όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση αρτηριακής πίεσης. Μία μερίδα 200 γραμμαρίων βρασμένων σέσκουλων μπορεί να καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες για πρόσληψη καλίου και μαγνησίου.
4. Βότανα και μπαχαρικά
Το τζίντζερ, το λεμονόχορτο, το σαφράν, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το κάρδαμο και το τζίνσενγκ, είναι μερικά βότανα με ισχυρές φυτικές ενώσεις, οι οποίες συμβάλουν στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σε γενικές γραμμές, η τήρηση των κατάλληλων διατροφικών επιλογών, σε συνδυασμό με τις οδηγίες του ειδικού ιατρού, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου.
5. Φακές και φασόλια
Οι φακές και τα φασόλια, όπως και τα υπόλοιπα όσπρια, διαθέτουν εξαιρετικό θρεπτικό περιεχόμενο, πλούσιο σε στοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες, που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
6. Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί είναι πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν ευεργετικά οφέλη στην υγεία της καρδιάς. Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη αυτών των «υγιών λιπών», που παρέχουν τα λιπαρά ψάρια, με τη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία της καρδιάς.
7. Σπόροι κολοκύθας
Οι κολοκυθόσποροι μπορεί να είναι μικροί, αλλά διαθέτουν ένα μοναδικό θρεπτικό προφίλ. Περιέχουν πολλά σημαντικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, κάλιο και αργινίνη, τρία στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
8. Μούρα
Τα μούρα, όπως τα μύρτιλα, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και οι φράουλες, έχουν συσχετιστεί με μια σειρά από ισχυρά ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
9. Φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
Τα φιστίκια Αιγίνης είναι εξαιρετικά θρεπτικά, αρκεί να είναι ανάλατα, και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ευεργετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, που έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
10. Λιναρόσποροι και Σπόροι Chia
Τόσο οι λιναρόσποροι, όσο και οι σπόροι Chia, διαθέτουν πλήθος ισχυρών συστατικών, όπως κάλιο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά, ω-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, τα οποία ενισχύουν την καλή υγεία της καρδιάς και συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Εάν θέλετε να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε υγιή επίπεδα, μην ξεχνάτε να εντάσσετε συστηματικά τις παραπάνω τροφές στη διατροφή σας και να αποφεύγετε τις ανθυγιεινές τροφές.