Αυτές είναι οι αλλαγές στις προσλήψεις στο Δημόσιο
Στις 11 Ιανουαρίου στη Βουλή θα ψηφιστεί η μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ και τον τρόπο που θα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο.
Για αυτό το λόγο και επελέγη ο υποχρεωτικός, πανελλαδικός γραπτός διαγωνισμός για όλους τους υποψηφίους που θέλουν να κερδίσουν μία θέση στο Δημόσιο. Στο υπουργείο Εσωτερικών πιστεύουν ακράδαντα πως η ψηφιοποίηση του asep.gr και το νέο σύστημα θα φέρει επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις. Την άνοιξη του 2022 πρόκειται, βάσει του προγραμματισμού, να τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά το νέο σύστημα προσλήψεων, γι’ αυτό και μέσα στο νέο έτος προχωρά η ανάπτυξη μητρώου θεμάτων για τα τεστ γνώσεων καθώς και η διαμόρφωση ειδικών εργαλείων για τις δοκιμασίες δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας.
Δεξιότητες
Οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το υπουργείο, καθορίζονται από τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση της διοικητικής, οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης.
Έτσι, το υπουργείο συμπληρώνει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα με τον εξορθολογισμό του κλαδολογίου, θέτοντας, όπως επισημαίνεται, ως προτεραιότητα την επικαιροποίηση του προσοντολογίου και τον εξορθολογισμό του συστήματος ταξινόμησης κλάδων, με στόχο ένα ευέλικτο και λειτουργικό κλαδολόγιο για όλους τους φορείς.
Μέσα στη χρονιά θα συνεχίσει η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων όσο και η ανάδειξη και αξιοποίηση των επιτελικών στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση. Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντική κρίνεται και η ολοκλήρωση του έργου των ψηφιακών οργανογραμμάτων, απαραίτητων για τις διαδικασίες στελέχωσης και μετακίνησης εντός του Δημοσίου.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ενδεχομένως και μέσα στον Φεβρουάριο, θα είναι έτοιμο το νέο αυτοτελές νομοσχέδιο για το εθελοντικό κίνημα, που πρώτα «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσίασαν και που θέτει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.
Μία από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου το νέο έτος – πιθανότατα ακόμα και εντός του πρώτου εξαμήνου – είναι και η υλοποίηση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, μέσα από τη ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση που θα διαχωρίζει τις αρμοδιότητες κράτους, περιφερειών και δήμων. Άλλωστε, εδώ και καιρό έχουν μπει στο μικροσκόπιο οι αρμοδιότητες της κυβέρνησης, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των ΟΤΑ (πρώτου και δεύτερου βαθμού), όπου ύστερα από αναλυτικό σχεδιασμό αναμένεται να μεταφερθούν αρμοδιότητες από κρατικές δομές στους δήμους και στις περιφέρειες.
Πηγή:dimosio.gr